Rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM pentru escadrilele de F-16 ale României. SUA au aprobat achiziția României de AIM-120

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon ale României. Foto: Forțele Armate Române
Avioane F-16 Fighting Falcon ale României. Foto: Forțele Armate Române

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor.

Această vânzare contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar și cu alte aeronave NATO și americane, inclusiv avioanele F-35, precizează Ambasada SUA la Bucureşti.

Ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec a felicitat România pentru această achiziție importantă, despre care a menționat că va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune.

Referindu-se la vizita recentă la Baza 86 Aeriană de la Borcea, doamna ambasador a declarat: „Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare.”

Anul trecut Ministerul Apărării a confirmat achiziția din SUA, prin procedură G2G (Guvern la Guvern) a 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune de tip AIM-120 AMRAAM, dar și a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip AIM-9X SIDEWINDER.

Cele 186 AIM-120 AMRAAM vor costa România estimativ 372 de milioane de dolari, în timp ce rachetele AIM-9X SIDEWINDER vor costa estimativ 239 de milioane de dolari.

Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de 4 Mach, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională. Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel