Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta FZ275 LGR de la Thales
Racheta FZ275 LGR de la Thales

Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană. 

Într-un război de intensitate ridicată, care se prelungește mai mult de câteva luni este nevoie de un flux constant de armament, iar proiectilele eficiente și relativ ieftine pot fi cruciale.

Divizia belgiană a Thales a convenit cu Ucraina asupra producției în comun de rachete. Potrivit ministrului Industriilor Strategice al Ucrainei, Herman Smetanin, acest acord prevede producerea în comun de rachete pentru a contracara UAV-urile inamice.

"De asemenea, ne așteptăm ca această cooperare să se extindă în viitor - la transferul de tehnologii și componente pentru aceste rachete", a comentat ministrul, citat de publicația ucraineană LB.

Deși oficialul ucrainean nu a specificat ce tip de rachete vor fi produse în comun, este foarte probabil ca cei de la Thales să contribuie cu racheta FZ275 LGR, fabricată în Belgia.

 

FZ275 LGR este foarte precisă și mai are un avantaj: Prețul

 

Rachetele FZ275 LGR (Laser Guided Rocket) sunt o soluție versatilă de rachetă pentru platforme aeriene, vehicule și terestre.

Rachetele se află deja în Ucraina. În luna ianuarie 2023, autoritățile germane  anunțau că vor transfera Ucrainei sisteme de 70 mm înarmate cu rachete montate pe camionete.

FZ275 LGR oferă exact ce are Ucraina nevoie în lupta contra dronelor rusești: precizie și supraviețuire în condiții de război electronic. Deoarece sunt ghidate cu laser, rachetele sunt imune la mijloacele de bruiaj folosite de ruși.

 

Rachetele de 70 mm FZ275 mai au un mare avantaj. Sistemul de ghidare laser  este mai simplu și nu necesită echipamente suplimentare complexe, ceea ce reduce costurile.

Oficialii Thales ne-au confirmat că producția unei rachete FZ275 LGR costă până în 30.000 de euro, ceea ce reprezintă un avantaj major, în condițiile în care rușii lansează, aproape în fiecare zi, zeci de drone care solicită apărarea aeriană ucraineană.

Dacă tot vorbim de rachetele francezilor de la Thales, oficialii companiei ne-au confirmat lunile trecute că Forțele ucrainene folosesc cu succes și rachete LMM (Lightweight Multirole Missile). ”Este un sistem VSHORAD (sistem cu rază foarte scurtă) testat în luptă, lansarea fiind efectuată atât de pe vehicule, cât și de pe umăr, împotriva dronelor și elicopterelor”.

Rachetă LMM Martlet de la Thales, folosită de militarii ucrainieni / wikipedia

 

 

Racheta ghidată cu laser FZ275 de 70 mm

 

Potrivit informațiilor oficiale, Thales este producătorul de echipamente originale pentru FZ275 LGR, cea mai ușoară, mai scurtă și mai versatilă rachetă de 70 mm ghidată cu laser de pe piață. Are un grad ridicat de precizie la distanțe cuprinse între 1,5 m și 7 km (dacă este lansată aerian).

Potrivit militaryleak, racheta FZ275 LGR folosește un sistem de ghidare laser care se bazează pe un dispozitiv care identifică și marchează ținte. Ținta poate fi marcată fie înainte de lansarea rachetei, după lansare, fie de un soldat aflat la sol.

Lansator ”Mission Master SP” de la Thales - Rheinmetall 

Căutătorul laser al rachetei poate detecta semnalul reflectat de țintă. Acest lucru înseamnă că racheta poate "vedea" unde trebuie să lovească datorită semnalului de laser.

Odată ce ținta este marcată cu un laser de către un soldat sau un sistem de identificare a țintelor, racheta va continua să urmărească și să lovească ținta marcată fără a necesita control suplimentar.

Nu avem informații privind lansatoarele folosite în Ucraina pentru rachetele FZ275. Totuși, există câteva sisteme de lansare terestră care permit integrarea rachetelor ghidate laser, precum: soluția comună ”Mission Master SP” de la Thales - Rheinmetall  sau lansatorul FLETCHER de la Arnold Defense.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel