Răbufnirea gen. Tomescu: Armata a ajuns batjocura clasei politice. Dacă rusul se îndreptă spre Galați și avem ordin să sărim pe el militarii vor întreba: cu ce?

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Forțele Terestre Române
Photo source: Forțele Terestre Române

Generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a avut un mesaj manifest în moemntul în care a abordat subiectul Armatei României. Prezent în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic, difuzat săptămânal de DefenseRomania, generalul (.r) Tomescu a fost întrebat și de modul în care Armata a devenit neatrăgătoare pentru tineri, precum și despre campania concentrată împotriva Armatei.

De la resursa umană la introducerea pensiilor de serviciu militare în PNRR, precum și la campania amplă de stigmatizare a Armatei, deși la nivel salarial azi un militar e remunerat precum un muncitor necalificat, generalul (r.) Tomescu spune că avem în față efecte ale unui război informațional. Dar pe lângă această campanie, „Armata a devenit batjocura clasei politice”, arată fostul comandant al MNC-SE.

 

Gen. (r.) Tomescu, mesaj manifest: Armata României a ajuns batjocura clasei politice de cinci ani încoace

 

3. Sursă foto... (pistol-armata-romaniei-mapn_24071100.jpg)

Sursă foto: MApN

„Sunt exemplele războiului informațional desfășurat pe teritoriul nostru. De vreo cinci ani de la PNRR încoace am ajuns batjocura clasei politice. Sunt azi politicieni care spun că avem salarii și pensii nesimțite. Când un tânăr vede asemenea lucruri și-ar mai dori să înceapă o carieră militară? Toate țările din Europa au probleme, toate sunt afectate de războiul din Ucraina, dar în ce țară ați mai auzit o asemenea campanie de denigrare a Armatei?

Aduceți-vă aminte că atunci când Comisia Europeană a răspuns problemei pensiilor militare din PNRR a spus clar, de ce criticăm Bruxellesul când noi, românii, am trecut asta în PNRR, nu ei. În al doilea rând războiul acesta dezarmează orice tânăr. Coroborat cu educația, dacă ne uităm cum arată manualele de istorie în școli, dacă există vreo discuție undeva privind necesitatea ca poporul să participe la apărarea țării, căci Armata nu poate singură să o facă și nicio țară din lume nu poate singură doar cu Armata activă să se apere, atunci ne explicăm cum s-a ajuns la situația în care Armata a devenit ceva neatractiv”, arată gen. (r.) Tomescu.

„Sistemul în sine, conducerea de la cel mai înalt nivel al statului, nu a luat măsuri necesare de a preîntâmpina acest declin al Armatei. Toate structurile care se ocupă de apărarea țării au fost lovite, atât la comandă, cu oameni plătiți sau idioți utili”, mai precizează acesta. 

 

„Dacă rusul se îndreptă spre Galați și avem ordin să sărim pe el militarii vor întreba: cu ce? Ne dorim acest lucru?”

 

4. Armata Rom... (armata_romana_91263400.jpg)

Armata României, foto: Trustul de Presă al MApN

Generalul (r.) Tomescu a dat exemplu modul în care a fost percepută declarația generalului Vlad, șeful Statului Major al Apărării, cu privire la apărarea României, de către o parte a presei, dar mai ales de politicieni. Acesta atrage atenția și asupra necesității de înzestrare cu echipamente moderne în cazul unui ipotetic conflict de mare intensitate.

„Militarul activ nu are cum să riposteze, cei din rezervă sau în retragere acționează mai mult sau mai puțin eficient pentru remedierea acestor lucruri, clasa politică nu e deranjată la nivel guvernamental. Toate acestea afectează sistemul activ. Moralul și disciplina sunt elemente ale capacității de luptă ale unei Armate. Așa cum educația, sănătatea și populația din punct de vedere demografic sunt capacități de luptă ale unui stat. Noi dacă analizăm toate acestea pe componente, suntem sub nivelul mării la tot.

Vă dau un singur exemplu. Mai țineți minte când noul șef al Statului Major al Apărării generalul Gheorghiță Vlad a declarat acum câteva luni că România trebuie apărată, că trebuie crescută rezerva voluntară? Nici măcar nu a folosit termenul de armată obligatorie! Imediat o parte a presei a sărit pe el să îl sfâșie, dar au făcut-o și oameni cu funcții mari inclusiv în Parlament”, a declarat gen. (r.) Tomescu.

Tudor Curtifan, realizatorul podcastului și redactorul-șef al DefenseRomania, a completat precizând că nu se ferește să o spună direct că unul din criticii declarației cât se poate de corecte a generalului Vlad a fost și premierul României Marcel Ciolacu, lucru care spune multe despre modul în care politicul percepe Armata.

În stilul său direct de a pune problema, gen. (r.) Tomescu a deplâns și lipsa de echipamente moderne și anii de subfinanțare a Armatei, în pofida faptului că în ultima perioadă s-au făcut pași importanți pentru a mai recupera din decalaj. 

5. Sursă foto... (tr-85-bizonul_82230700.jpg)

Sursă foto: MApN

„Păi cum descurajezi un potențial atac? Pregătindu-te! O Armată se pregătește pe timp de pace pentru apărarea țării. Aceasta ne e misiunea. Să dea Dumnezeu să nu existe un război, dar trebuie să fii pregătit și să arăți adversarului că ești credibil. Că capacitatea ta de ripostă e credibilă. Vrem o Armată care să doarmă în bocanci? Să nu o înzestrăm cu echipamente? Apoi când te trezești că ajunge rusul la Odesa și se îndreaptă spre Galați, să ni se dea ordin să sărim pe el. Iar Armata să spună: păi cu ce? că nu am primit nimic 25 de ani. Asta ne dorim? Nu își dorește nimeni acest lucru sper”, a conchis generalul (r.) Cătălin Tomescu.

Redăm integral întreg podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care a fost prezent generalul-locotenent Cătălin Tomescu; Declarația manifest cu privire la clasa politică poate fi vizualizată de la minutul 55

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel