Potrivit spuselor sale, dacă această preocupare și-ar îndeplini astăzi obligațiile contractuale cu Moldova, criza energetică ar dispărea, iar toată lumea ar fi asigurată cu gaz și energie.
„Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că a trebuit să luăm credite”, a declarat ministrul moldovean, într-un interviu acordat DW .
Totodată, Spinu a amintit că compania moldovenească Moldovagaz a semnat un contract cu Gazprom, iar Gazprom nu a cerut rezilierea acestuia sau modificarea condiţiilor pentru a reduce volumul livrărilor de gaze.
„Pur și simplu își ignoră obligațiile. Și vor plăti pentru asta ”, a conchis ministrul.
Începând de sâmbătă, 3 decembrie, România a început să exporte gaze către R. Moldova prin conducta Iași-Ungheni. Cu ajutorul acestui gazoduct, autoritățile Republicii Moldova intenționează să reducă dependența republiciifață de Gazprom și să crească securitatea energetică a țării.
Cu o zi înainte, Gazprom a amenințat că va reduce tranzitul de gaze prin Ucraina. Compania susține că o parte din gazul rusesc destinat Moldovei ar fi deturnat de Ucraina.
Centrala transnistreană Cuciurgan
Principala condiție pentru reluarea producției de energie la Cuciurgan a fost ca ei să livreze energie electrică pentru toată țara, spune ministrul.
”În noiembrie ei nu au fost de acord. În noiembrie ei erau dispuși să ne livreze doar 21% din necesar și să le dăm 3,9 milioane metri cubi de gaz. Calculele noastre arătau că, la acest volum de gaz, ar fi trebuit să ne dea 45% din necesarul de curent. Atunci noi nu am ajuns la o înțelegere”, arată Spînu.
Acesta menționează că funcționarea centralei transnistrene de la Cuciurgan contribuie la stabilitatea energetică și din regiune Odesa prin menținerea echilibrului în sistem, nu prin livrări de energie către Odesa.
”Acum sistemul este mai stabil. Deci, pe ucraineni tot îi avantajează faptul că Centrala de la Cuciurgan și-a reluat activitatea, pentru că asta îi ajută să mențină echilibrul și în sistemul lor”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News