R. Moldova, războiul împotriva Ucrainei și situația vizelor. Concluzii comune între România și SUA în cadrul dialogului strategic

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
SUA și România, Parteneriat Strategic. Foto: Ambasada SUA în România
SUA și România, Parteneriat Strategic. Foto: Ambasada SUA în România

Marți, a avut loc, la București, cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Delegația României la cea de-a opta sesiune a Dialogului Strategic România-SUA a fost condusă de partea română de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar de partea americană de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.

Sesiunea Dialogului Strategic a examinat stadiul colaborării și liniile principale ale cooperării bilaterale în domeniile majore ale Parteneriatului Strategic România-SUA: politic, apărare, energie, economie, consolidarea relațiilor interpersonale.

Agenda Dialogului Strategic a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum proiectele strategice în domeniul energiei nucleare și perspectivele producției de energie regenerabilă, accederea țării noastre în programul Visa Waiver, aspecte de interes prioritar în colaborarea economică și comercială, cooperarea în domeniile judiciar și polițienesc, combaterea traficului de ființe umane, procesul de accedere a României la OCDE.

 

Principalele concluzii din Declarația Comună

 

Situația din Republica Moldova

Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană.

Sprijinirea Ucrainei

Cele două state au analizat progresele înregistrate în cadrul Dialogului Strategic, inclusiv eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, a poporului ucrainean și a regiunii extinse.

A fost evidențiată importanța critică a porturilor românești de la Marea Neagră și de pe Dunăre pentru comerțul Ucrainei.

Marea Neagră - importanță strategică deosebită

Ca principală concluzie a Dialogului Strategic, a fost evidențiată importanța unității transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni și, de asemenea, atingerea potențialului maxim al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa și Asia Centrală.

NATO, cadru de cooperare pentru apărare și descurajare în regiunea Mării Negre

Cele două părți au subliniat importanța acordării unei atenții speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării și descurajării în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru Alianță.

Cooperare pe energie

Cele două părți au evaluat cooperarea bilaterală în domeniul energiei, luând notă de progresul semnificativ înregistrat în proiectele-fanion: proiectele nucleare civile de la Cernavodă și reactorul modular de mici dimensiuni de la Doicești. Au subliniat relevanța crescută a acestor proiecte pentru reziliența regiunii Mării Negre, în contextul încercărilor Rusiei de a utiliza aprovizionarea cu energie ca armă.

Visa Waiver

România și Statele Unite rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor României de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea României în programul Visa Waiver. Dialogul care a fost inițiat în 2021 pe acest subiect, la nivel de experți și la nivel politic, va continua.

***

Această a opta rundă a Dialogului Strategic a fost găzduită de Ministerul Afacerilor Externe al României și a inclus reprezentanți la nivel înalt ai ambelor guverne. Sesiunea a inclus întrevederi ale grupurilor de lucru înființate în cadrul Dialogului Strategic: securitate regională și cooperare politică și militară; evoluții regionale politice și economice; cooperare economică bilaterală privind infrastructura, investițiile și comerțul; energie; cooperare în domeniile justiție și afaceri interne; și consolidarea relațiilor interpersonale.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice român, Iulian Fota, și adjunctul principal al asistentului secretarului de stat american, Dereck Hogan, au condus Dialogul Strategic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel