R. Moldova, în continuare fără sistem antiaerian. Maia Sandu: Nu am reuşit să obţinem sprijin pentru sistemul de apărare antiaerian

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

”Nu este o noutate că Moscovei nu-i convine guvernarea de la Chişinău. Moscova îşi doreşte o guvernare pro rusă la Chişinău”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a reamintit, într-un interviu acordat TVR1, încercările Kremlinului de a provoca proteste violente şi de a forţa guvernul de la Chişinău să declanşeze alegeri anticipate.

”Nu le-a reușit. (...) Şi acum vedem o nouă încercare. Cel puţin din aceste informaţii, vedem o nouă încercare. Elementul nou aici este să fie aduşi oameni din afara Republicii Moldova pentru ca să fie provocate acţiunile violente şi respectiv să se creeze această stare de destabilizare în societate. În această situaţie, evident se pot întâmpla pe lucruri. Deci partea nouă este că noi vorbim deschis despre acest lucru”.

Maia Sandu a ținut să precizeze că în acest moment nu există un pericol iminent de invazie militară în R. Moldova.

”Acest lucru se datorează faptului că Ucraina luptă pentru libertatea sa şi în acest fel luptă şi pentru libertatea noastră. Atât timp cât Ucraina îi ţine pe ruşi, ţine forţele armate ruseşti departe de Republica Moldova, atât timp suntem în siguranţă”, a subliniat șefa statului.

 

Apărarea Republicii Moldova

Președinta țării vecine a reamintit că Republica Moldova nu dispune de sisteme antiaeriene și că problema încă nu a găsit nicio soluție.

”Am discutat şi continuăm să discutăm şi am reuşit să obţinem sprijin din partea ţărilor prietene, ca să spun aşa, pentru sectorul nostru de apărare, dar nu am reuşit să obţinem sprijin pentru sistemul de apărare antiaerian, deci e un subiect pe care îl discutăm în permanenţă, dar în acelaşi timp înţelegem că Ucraina are mai mare nevoie în această situaţie de asemenea sisteme, şi, respectiv, aceste ajutoare trebuie să meargă în Ucraina. Noi încercăm să vedem care ar fi soluţia pentru noi, dar pentru moment nu avem încă o soluţie concretă.

Da, am primit ajutoare de la câteva ţări şi, din câte ştiţi, există acest proiect al Uniunii Europene din care am obţinut un sprijin substanţial pentru anul 2022 şi acum discutăm pentru anul 2023 - le mulţumim partenerilor pentru acest sprijin”, precizat Maia Sandu.

 

Despre neutralitate

 

”E firesc să discutăm inclusiv despre subiectul neutralităţii, pentru că cetăţenii Republicii Moldova se întreabă în aceste zile mai mult decât altădată dacă neutralitatea este suficientă pentru a ne apăra în situaţia în care vedem Rusia invadând Ucraina şi purtând un război sângeros acolo.

Naraţiunea Rusiei este că faptul că Republica Moldova încearcă să îşi consolideze sistemul de apărare este deja o încălcare a conceptului de neutralitate, ceea ce nu are niciun sens, pentru că neutralitatea înseamnă că singur îţi asiguri capacităţile de apărare. Dar această naraţiune este promovată, această dezinformare este promovată şi orice încercare a noastră de a ne consolida sistemul de apărare este prezentat ca un pericol de atragere a Republicii Moldova în război”.

 

Despre Transnistria

 

”La fel de iraţionale sunt acuzaţiile precum că această consolidare a sistemului de apărare în Republica Moldova vine să creeze, ştiu eu, riscuri pentru conflictul din Transnistria, din regiunea transnistriană.

Pe de altă parte, ştim că în regiunea transnistreană avem militari ruşi, armata rusă, care stă acolo ilegal şi care încalcă statutul de neutralitate. Pe de altă parte, avem zeci mii de tone de armament de pe timpul sovietic, care sunt acolo şi care reprezintă un pericol evident. Dar, cum spuneam, propaganda rusească vine, iată, să sperie cetăţenii Republicii Moldova şi să le inoculeze acest mesaj că orice acţiune de consolidare a sistemului de apărare a Republicii Moldova creează riscuri pentru pentru pacea din Republica Moldova. Singurul risc vine din partea Federaţiei Ruse, aşa cum am văzut-o deja de un an”.

 

Renunțarea la neutralitate

 

”Nu se pune problema renunţării la neutralitate acum, pentru că neutralitatea este o prevedere stabilită în constituţie şi pentru că, dacă analizaţi sondajele recente şi nu doar cele recente, o să vedeţi că în continuare marea majoritate a cetăţenilor consideră că neutralitatea trebuie păstrată şi noi respectăm această alegere a cetăţenilor, deci ne conformăm constituţiei. În acelaşi timp, trebuie să combatem acest fals precum că neutralitatea nu permite consolidarea sistemului de apărare şi trebuie să avem cu o discuţie în continuare, o discuţie serioasă ce facem ca într-adevăr să ne simţim protejaţi, dacă suntem noi capabili de unii singuri să ne asigurăm liniştea şi pacea”.

 

O candidatură în România?

 

”Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcţie în România. Ştiu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chişinău şi unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chişinău. Le suntem tare recunoscători. Noi avem nişte sarcini tari importante aici, noi trebuie să rezistăm, noi trebuie să reuşim să ţinem Republica Moldova de partea lumii libere şi noi trebuie să reuşim să ducem Republica Moldova în Uniunea Europeană. Sunt sarcini importante şi complicate şi noi contăm foarte mult pe sprijinul României. În continuare contăm pe sprijinul domnului preşedinte, pe sprijinul guvernului şi pe sprijinul tuturor românilor din partea dreapta Prutului”.

 

Despre unirea cu România

 

”Cum să credem că cei de la Kremlin îşi doresc unirea Republicii Moldova cu România? Iarăşi sunt instrumente pe care încearcă să le folosească ca să sperie anumite categorii de cetăţeni din Republica Moldova.

Unirea se poate întâmpla, aşa cum am spus-o de mai multe ori, dacă există sprijin din partea cetăţenilor Republicii Moldova şi dacă există sprijin din partea cetăţenilor României. Acesta este răspunsul.(...) În Găgăuzia, politicienii folosesc unirea drept o sperietoare pentru ca să creeze tensiuni şi pentru ca să, ştiu eu, să îi sperie pe oamenii de acolo şi să îi folosească împotriva guvernării de la Chişinău. Noi încercăm să menţinem pacea şi liniştea în societate şi să convieţuim în armonie”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel