După ce în zilele precedente președintele rus a vorbit în fața a zeci de mii de oameni, evenimentul de joi la care a participat Putin a fost la polul opus.
Ceremonia de depunere de coroane la Mormântul Soldatului Necunoscut a reunit câțiva oficiali, garda de onoare și presa de stat. Exceptând aparatul de securitate al președintelui, la ceremonie au fost prezente câteva zeci de persoane.
Vladimir Putin, în timpul unei ceremonii de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut / Kremlin.ru
Tot joi, Putin a ținut un nou discurs și a asigurat că soldații ruși vor primi și „noi sisteme de atac, instrumente de supraveghere și comunicare, drone și sisteme de artilerie”, a relatat portalul de știri Meduza.
La un an de la invadarea Ucrainei, Putin a subliniat că este gata să demonteze întreaga arhitectură de control al armelor nucleare, inclusiv moratoriul asupra testelor nucleare. Toate acestea până când Occidentul nu va mai sprijini Ucraina, arată și Reuters. În legătură cu Tratatul New START, Putin a anunțat deja de marți ieșirea (temporară) a Rusiei din acordul cu Washingtonul privind dezarmarea nucleară.
Cu toate acestea, diplomația rusă a declarat la câteva ore după anunțul lui Putin că Moscova va continua să respecte limitele stabilite în tratat.
Tratatul Noul START, semnat la Praga în 2010 prevedea, printre altele, că ambele părți trebuie să reducă la 1.550 numărul de focoase nucleare strategice, adică arme care pot fi folosite la distanță mare.
Într-un discurs de joi pentru a marca Ziua Apărătorului Patriei, cunoscută în epoca sovietică drept Ziua Armatei Roșii, Putin s-a referit la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste și a susținut că Rusia are nevoie de o forță armată modernizată pentru a-și asigura suveranitatea.
”Jucăriile” lui Putin: Rachete nucleare Sarmat și rachete supersonice
„Ca și până acum, vom acorda o atenție sporită întăririi triadei nucleare”, a spus președintele rus, referindu-se la rachetele nucleare terestre, maritime și aeriene. El a mai arătat că anul acesta, de exemplu, vor fi desfășurate noile rachete balistice intercontinentale Sarmat, supranumite în Occident Satan II.
Racheta Sarmat a fost dezvăluită pentru prima dată de Rusia în 2016. Potrivit presei ruse, are o rază de acțiune de peste 11.000 de kilometri și poate transporta un focos nuclear de 100 de tone. Urmează să înlocuiască racheta R-36M ”Voievoda”.
CNN a raportat că în jurul orei vizitei de luni a președintelui american Joe Biden în Ucraina, Moscova ar fi efectuat un test nereușit al acestei rachete balistice foarte noi. Rusia a negat informațiile CNN.
După cum a mai declarat Vladimir Putin, Rusia va continua producția în masă de rachete hipersonice Kinzhal și va începe livrările în masă de rachete hipersonice Zirkon, care vor fi folosite de Marina Rusă.
„Prin includerea submarinului nuclear Țarul Alexandru al II-lea. pentru Marină, ponderea armelor și echipamentelor moderne în forțele nucleare strategice navale va ajunge la 100 la sută”, a spus președintele rus. „Alte trei crucișătoare vor completa puterea de luptă a flotei în următorii ani”, a adăugat el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News