Putin: Ucraina ar putea ataca Crimeea, împinsă de la spate de arme hipersonice ale SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la extinderea NATO spre granițele Federației Ruse, avansând un scenariu în care SUA, în opinia sa, „ar împinge pe la spate Ucraina” pentru ca aceasta din urmă să atace Crimeea, anexată de ruși în 2014.

Publicitate

Vladimir Putin a avut azi o intervenție în faţa cadrelor armatei ruse şi ale Ministerului Apărării. El a discutat despre presiuni pe care SUA le-ar pune ca Ucraina să atace Crimeea. Președintele Federației Ruse a subliniat că rușii „nu au unde să se retragă”, ei se află pe teritoriul lor, fapt pe care Washingtonul nu îl înțelege în „planurile sale asupra Ucrainei”.

„Vor (n.a. - americanii) disloca arme hipersonice în Ucraina, iar mai apoi, sub acest pretext, vor înarma și mai apoi împinge grupări extremiste din statul vecin la acțiuni militare împotriva Rusiei. Inclusiv împotriva unor regiuni ale Federației Ruse ca de exemplu Crimeea”, a precizat Putin, citat de portalul pro-Kremlin Vzglyad care citează la rândul lui agenția de presă rusă Tass.

„Ceea ce fac ei acum pe teritoriul Ucrainei, sau încearcă să facă, nu se petrece la o mie de kilometri de granița noastră, este chiar în pragul casei noastre. Ei trebuie să înțeleagă că pur și simplu nu avem unde să ne retragem”, a mai spus Putin.

Declarația lui Vladimir Putin și avansarea unui scenariu aproape SF ar putea fi doar o tactică prin care liderul de la Kremlin încearcă să justifice garanțiile de securitate pe care Federația Rusă le-a cerut NATO, în special SUA, în caz contrar amenințând cu un răspuns militar.

 

Federația Rusă, cerințe „inacceptabile” de securitate către NATO

 

Tot azi, Putin a declarat că va exista un răspuns „militaro-tactic” dacă Occidentul nu va pune capăt politicii considerată ameninţătoare de către Rusia, pe fondul creşterii tensiunilor în jurul Ucrainei.

Federația Rusă a înaintat o serie de cerințe către NATO, pe care le-a numit garanții de securitate. Multe dintre ele sunt total inacceptabile, precum granații că Moscova va fi consultată și nu vor exista dislocări de trupe americane în statele din Europa de Est care înainte de 1991 făceau parte din sfera de influență sovietică. Rușii folosesc termenul „state care au aderat după 1997”.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) nici în Caucaz sau Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

O altă cerință se referă la granații că Ucraina și Georgia nu vor adera niciodată la NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel