Președintele Rusiei afirmat că practica internațională sugerează posibilitatea introducerii managementului extern, care ar deschide calea unor negocieri legitime privind reglementarea ucraineană. El a amintit precedentele guvernării externe sub auspiciile ONU în Timorul de Est, Noua Guinee și părți din fosta Iugoslavie.
Adresându-se presei în timpul vizitei sale în portul de nord Murmansk, Putin a mai spus că Rusia se îndreaptă treptat, dar cu încredere, spre atingerea obiectivelor sale în conflictul din Ucraina, care durează de mai bine de trei ani.
El și-a exprimat convingerea că președintele american Donald Trump , care a înaintat spre îmbunătățirea relațiilor cu Moscova și spre ajungerea la un acord, își dorește sincer pacea în Ucraina.
Putin, care a participat la o conferință la Murmansk dedicată problemei arctice, a mai spus că Rusia este pregătită să coopereze cu Coreea de Nord în eforturile de soluționare a conflictului.
Răspunsul SUA
Guvernarea în Ucraina ar trebui să se desfășoare în conformitate cu constituția sa și este decisă de popor, a declarat joi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, întrebat despre reacția sa la declarațiile președintelui rus Vladimir Putin, care propune înființarea unei administrații interimare în Ucraina.
Până acum nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei cu privire la declarația lui Putin.
Administrație interimară până când un guvern capabil este adus la putere, recomandă dictatorul care guvernează de un sfert de secol
Declarațiile lui Putin despre administrația interimară par să fie răspunsul său la plângerile sale de lungă durată conform cărora autoritățile ucrainene nu sunt un partener legitim de negociere, deoarece președintele Volodimir Zelenski a rămas la putere după încheierea mandatului său, în mai 2024.
"În principiu, desigur, ar putea fi înființată o administrație interimară în Ucraina sub auspiciile ONU, Statele Unite, țările europene și partenerii noștri. Aceasta ar fi să organizăm alegeri democratice și să aducem la putere un guvern capabil, care să se bucure de încrederea oamenilor, apoi să începem discuțiile cu ei pentru un acord de pace", a spus Putin într-o conversație cu marinarii din port.
Putin a mai spus că eforturile lui Trump de a continua negocierile directe cu Rusia – spre deosebire de predecesorul său Joe Biden, care a evitat contactul – arată că noul președinte american vrea pace.
„După părerea mea, noul președinte american ales dorește sincer încetarea conflictului din mai multe motive”, a spus agenția. Rusia, a spus Putin, este în favoarea „soluției pașnice a oricărui conflict, inclusiv a acestuia, prin mijloace pașnice, dar nu pe cheltuiala noastră”.
„De-a lungul întregii linii de contact militar, unitățile noastre dețin inițiativa strategică”, a afirmat el. Rusia, a spus el, se îndreaptă „perseverent și cu încredere” către atingerea obiectivelor sale.
Putin a mai spus că Rusia este pregătită să colaboreze cu multe țări, inclusiv Coreea de Nord, pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina. Surse occidentale și ucrainene spun că peste 11.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să întărească trupele rusești în regiunea de vest a Moscovei Kursk, deși Moscova nu a confirmat acest lucru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News