Putin spune că România e o amenințare directă pentru Rusia. „Lansatoarele americane MK-41 pot lovit adânc în teritoriul rus”

Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-o conferință de presă că sistemul balistic antirachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă.

Publicitate

Vladimir Putin a făcut declarațiile după o conferință de presă cu premierul maghiar Viktor Orban. Președintele rus s-a referit direct la sistemul Aegis Ashore din România, dar și la sistemul identic pe care americanii îl ridică în Polonia.

Narativul lui Putin nu este nou, asemenea acuze au fost făcute și de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse, dar și de Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la București.

În pofida celor declarate de ruși sistemul Aegis Ashore din România, cunoscut sub denumirea de scutul de la Deveselu, e strict defensiv.

Federația Rusă folosește intens narativul potrivit căruia scutul de la Deveselu ar putea fi echipat cu rachete Tomahawk.

 

Putin spune că Deveselu reprezintă o amenințare pentru Rusia iar din România pot fi lansate rachete care să lovească adânc în teritoriul Federației Ruse

 

Putin a acuzat totodată SUA că s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF).

„SUA s-au retras din INF, dar au rămas lansatoarele sistemelor antirachetă din România, care sunt dezvoltate și în Polonia, dacă nu au finalizat deja amplasarea lor”, a subliniat Putin. Președintele rus a ținut să precizeze că în România există lansatoare de tip MK-41 pe care pot fi instalate rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus.

„Ei bine, acest lucru nu e cumva o amenințare pentru noi?”, s-a întrebat retoric Putin, citat de Tass, în conferința sa cu Viktor Orban.

Subliniem că nu există nicio dovadă că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3.

De precizat și că înainte de a transmite Kremlinului răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, oficialii americani au propus, printre altele, efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel