"Vă mulţumesc pentru vizită. A fost foarte util şi informativ, păstrăm legătura", a declarat Vladimir Putin după trei ore de discuţii, conform imaginilor difuzate de Kremlin.
Pe Twitter, liderul turc a calificat întrevederea drept productivă, fără a oferi detalii suplimentare.
Aceasta a fost prima întâlnire faţă în faţă între cei doi şefi de stat în ultimele 18 luni, ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar la sfârşitul căreia nu au susţinut o conferinţă de presă.
Pe agenda întâlnirii cel mai probabil s-a aflat situaţia din nordul Siriei, unde raidurile ruseşti au ucis duminică unsprezece luptători pro-Ankara, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat marţi că speră ca aceste negocieri să contribuie la revenirea la o "situaţie paşnică" în zonă.
Rusia şi Turcia au o relaţie bilaterală complexă, caracterizată atât de rivalităţi regionale, cât şi de interese economice şi strategice comune.
În ultimii ani, cele două ţări au avut confruntări în Siria, unde susţin tabere opuse în regiunea Idleb, unde se află luptătorii pro-Ankara şi care nu se află sub controlul regimului de la Damasc, susţinut de Moscova. Cele două puteri au patronat un acord de încetare a focului în această regiune în 2020.
Mai devreme în cursul zilei de miercuri, preşedintele Putin a salutat capacitatea Ankarei şi a Moscovei de a ajunge la compromis, în pofida unor negocieri uneori dificile.
"Cred că există un mare beneficiu în faptul că Turcia şi Rusia continuă să îşi consolideze relaţiile", a spus Erdogan, potrivit Agerpres.
Pe lângă dosarul sirian, Rusia şi Turcia au avut poziţii divergente în ultimii ani în conflictul din Libia şi în războiul recent dintre Armenia şi Azerbaidjan din enclava Nagorno-Karabah.
În acelaşi timp însă, Ankara şi Moscova s-au apropiat ca urmare a tensiunilor dintre Moscova şi Occident şi a relaţiilor din ce în ce mai delicate ale Turciei cu aliaţii săi din NATO.
Rusia şi Turcia au, de asemenea, interese economice comune importante, în special în domenii precum turismul şi exportul de alimente.
Preşedintele Putin a menţionat, de asemenea, inaugurarea în 2020 a gazoductului TurkStream, ce transportă gazul rusesc prin Turcia şi Marea Neagră spre Europa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News