Putin s-a întâlnit cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkyan

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Iran / pexels, Lara Jameson
Iran / pexels, Lara Jameson

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkyan, în timpul vizitei sale în Turkmenistan.

Întâlnirea celor doi este doar un preambul la contactele care vor avea locîn marja reuniunii țărilor BRICS, acolo und este de așteptat ca Iranul să încheie un acord de parteneriat strategic cu Rusia.

La întâlnirea cu președintele iranian de vineri, Putin a descris relațiile Iranului cu Rusia drept „strategice și sincere, din ce în ce mai puternice, de asemenea, a lăudat congruența pozițiilor celor două țări pe scena internațională”.

„Evaluările noastre cu privire la evenimentele care au loc în lume sunt adesea foarte apropiate”, a spus Putin la Ashgabat, Turkmenistan. A fost prima întâlnire  liderului rus cu noul președinte iranian Massoud Pezekshyan, au raportat TASS și Ria Novosti.

 

Rusia și Iranul vor avea un Parteneriat Strategic

 

Întâlnirea de vineri precede întâlnirea lor de la summitul țărilor BRICS, care va avea loc la Kazan în câteva zile.

Președintele iranian Pezekshyan se așteaptă ca la reuniunea  BRICS să fie încheiat un acord cu Rusia privind parteneriatul strategic al celor două țări. Deja în iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că partea rusă așteaptă cu nerăbdare întâlnirea din octombrie cu Iranul.

Cea de-a 16-a ediție a summit-ului BRICS are loc anul acesta de marți, 22 octombrie până joi, 24 octombrie, la Kazan, Rusia.

Iranul s-a alăturat grupului BRICS anul acesta, alăturându-se Braziliei, Rusiei, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia și Emiratelor Arabe Unite (EAU). După aderarea la 1 ianuarie a acestui an a Iranului, Egiptului, Etiopiei și Emiratelor Arabe Unite, gruparea mai este denumită și BRICS+.

De asemenea, Turcia a solicitat aderarea în septembrie. Potrivit surselor Bloomberg , președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să întărească legăturile Ankarei cu țările non-occidentale prin această mișcare, întrucât consideră că centrul de greutate geopolitic se deplasează către economiile emergente. Cu toate acestea, Turcia nu a confirmat oficial raportul.

Extinderea BRICS ar putea fi unul dintre subiectele viitorului summit. Malaezia, Thailanda și Azerbaidjan s-au arătat interesate de a se alătura grupului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel