Cine sunt cei trei „contracandidați” aleși de Putin pentru a face sparring partner electoral și a mima alegeri democratice în Rusia

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale. Sursă foto: Kremlin
Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale. Sursă foto: Kremlin

La scrutinul prezidențial, rușii votează pentru patru candidați, a căror ordine pe buletinul de vot este următoarea: Vladislav Davankov (Oameni Noi), Vladimir Putin, actualul președinte în exercițiu (candidat independent), Leonid Sluțki (Partidul Liberal Democrat-LDPR) și Nikolai Haritonov (Partidul Comunist-CPRF).

Dintre acești patru candidați, doi au mai participat la alegerile prezidențiale în trecut. Vladimir Putin a fost candidat de patru ori pentru cea mai înaltă funcție în stat (în 2000, 2004, 2012, 2018), iar Nikolai Haritonov o dată (în 2004), amintește Agerpres. Vladislav Davankov și Leonid Sluțki candidează pentru prima oară.

Experiența în poziții guvernamentale la nivel înalt aparține doar lui Vladimir Putin, care a fost atât șef al statului, cât și șef al guvernului. Ceilalți candidați sunt membri ai Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară). Vladislav Davankov este vicepreședinte al Dumei de Stat, în timp ce Leonid Sluțki și Nikolai Haritonov prezidează comisii în Dumă. În ceea ce privește educația, Davankov este licențiat în istorie, Putin în drept, Sluțki în management, iar Haritonov în studii agrare.

Dintre cei patru candidați, cel mai în vârstă este Nikolai Haritonov (75 de ani), în timp ce cel mai tânăr este Vladislav Davankov, care va împlini 40 de ani la 17 martie. Doar doi dintre aceștia sunt căsătoriți, dar toți au copii.

Conform legislației electorale, candidații au furnizat Comisiei Electorale Centrale informații despre veniturile lor pentru perioada 2017-2023. Cele mai mari câștiguri le-a avut Vladislav Davankov - 76.915.249 de ruble (aproximativ 850.000 de dolari), în timp ce cele mai mici le-a avut Leonid Sluțki - 35.989.903 ruble (aproximativ 400.000 de dolari), conform TASS.

Agenția rusă de presă, care a sintetizat detalii biografice, declarații de venit și alte informații despre candidații la cea mai înaltă funcție publică din țară, a relevat că Vladimir Putin are în conturile sale bancare mai mulți bani decât rivalii săi (54.416.604 de ruble, aproape 600.000 de dolari), în timp ce suma cea mai mică aflată în conturile bancare aparține lui Leonid Sluțki (1.285 de ruble, aproximativ 14 dolari).

Cele mai multe bunuri imobiliare le deține Sluțki, inclusiv două terenuri, o casă și trei apartamente în regiunile Moscova și Rostov. Vladimir Putin a declarat că deține doar un apartament și un garaj în Sankt Petersburg.

 

Putin a votat online

 

2. Vladimir P... (vladimir-putin_37012400.jpg)

Vladimir Putin, votând online la alegerile prezidențiale din martie 2024. Foto: Kremlin

Vladimir Putin a votat online vineri, în prima zi a alegerilor prezidențiale menite, în absența opoziției, să îl realege pentru un nou mandat, la cincilea, care va avea o durată de șase ani, în virtutea amendamentelor constituționale din 2020, potrivit AFP și EFE.

Într-o scurtă înregistrare video difuzată de președinția rusă, liderul rus poate fi văzut votând în biroul său, așezat în fața unui calculator.

În imaginile transmise de televiziunea publică rusă, Putin este arătat mergând spre un birou, așezându-se la un calculator în fața a două drapele rusești, iar după aceea pe ecran apare mesajul "Mulțumesc, ați votat cu succes!".

Putin, care din motive de securitate informatică respinge utilizarea internetului și a telefonului mobil, a votat deja de la distanță în 2021, în timpul alegerilor legislative din Rusia; în 2022, pentru alegerea deputaților în forul legislativ de la Moscova, iar în 2023, în timpul alegerilor pentru primarul Moscovei.

"Este o modalitate foarte confortabilă și sigură de a vota. O recomand celor care doresc și o pot folosi", a spus Vladimir Putin în 2022.

În același timp, este pentru prima dată când rușii pot vota "online" la alegerile prezidențiale, întrucât acest instrument, criticat de opoziție ca o modalitate de a frauda scrutinul, nu a fost utilizat la alegerile precedente din 2018.

În 2000, 2004, 2012 și 2018, Putin și-a exercitat dreptul la vot la secția de votare de la Academia de Științe a Rusiei din Moscova.

Votul electronic este metoda de vot preferată de 80% dintre moscoviți, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

"La Moscova, 80% dintre alegători preferă să voteze de la distanță și doar 20% merg la urne", a declarat vineri șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova.

Potrivit datelor de la 15:00, ora Moscovei (12:00 GMT), în prima zi a celor trei zile de alegeri prezidențiale, mai mult de 2,3 milioane de persoane din cei aproape 8 milioane de alegători din Moscova votaseră deja electronic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel