Publicitate
Există posibilitatea ca armele nucleare ale NATO să fie staționate și pe teritoriul Finlandei, odată cu aderarea la Alianța Nord-Atlantică.
Cererile de aderare ale Finlandei și Suediei au fost depuse încă din luna mai, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei și au fost deja aprobate de parlamentele a 28 din cele 30 de state membre ale alianței.
Doar Ungaria și Turcia mai trebuie să voteze.
Potrivit ziarului Iltalehti, proiectul de lege privind aderarea la NATO, pe care guvernul finlandez îl va prezenta parlamentului, nu include nicio excepție privind staționarea armelor nucleare pe teritoriul său.
Surse din apărare au declarat presei că miniștrii de externe și apărare ai Finlandei, Pekka Haavsto și Antti Kaikkonen, s-au angajat în iulie să nu solicite nicio rezervă națională, dacă cererea de aderare la Alianță este aprobată.
Totodată, s-ar părea că Suedia va semna, la rândul său, fără introducă nicio rezervă la tratatul de aderare la NATO, a declarat un oficial finlandez pentru publicația citată.
Lipsa rezervelor la tratatul de aderare înseamnă că armele nucleare ar putea rămâne sau tranzita teritoriul finlandez și nu vor fi restricții privind înființarea bazelor NATO în țară. Totuși, această mișcare ar putea însemna un mesaj foarte apăsat adresat F. Ruse. Rămâne de văzut dacă statele membre se vor grăbi să înființeze o bază NATO în Finlanda.
După ce Finlanda va deveni membru cu drepturi depline al NATO, se va putea alătura Grupului de planificare nucleară al NATO.
Dintre statele membre, doar Franța nu participă la planificarea apărării nucleare comune a NATO.
Trebuie spus că Polonia și-a declarat deja disponibilitatea de a găzdui pe teritoriul său arme nucleare și a declarat recent că este în discuții cu guvernul SUA pentru primirea armelor nucleare americane, deși Washingtonul nu a confirmat acest lucru.
Președintele Andrzej Duda a declarat că există varianta ca Polonia să partajeze cu SUA armele nucleare.
SUA au deja aproximativ 100 de arme nucleare în Europa - situate în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.
Importanța energiei nucleare a fost confirmată și în Conceptul strategic al NATO din acest an, care a fost adoptat de alianță la summitul de la Madrid din iunie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News