Putin nu se poate dispensa acum de serviciile grupului Wagner din Siria

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News

Potrivit revistei Foreign Policy, când Evgheni Prigojin și-a început rebeliunea la Rostov pe 23 iunie, poliția militară rusă din Siria a arestat o serie de lideri înalți ai Grupului Wagner și i-a transferat la Baza Aeriană Hmeimim de pe coasta de vest a țării, ca măsură de precauție.

Baza Hmeimim este cea mai mare facilitate rusă din afara granițelor fostei Uniuni Sovietice, capabilă să deservească și să alimenteze avioane grele care transportă cantități mari de arme și personal.

De la Hmeimim, zborurile Wagner pleacă spre Libia, Mali, Sudan, Republica Centrafricană și chiar Venezuela prin avioane ale Ministerului rus al Apărării în drum spre destinațiile lor finale. Dacă Kremlinul îi refuză lui Wagner accesul la această facilitate, imperiul global al lui Prigojin se va opri.

Informațiile recente arată că liderii Wagner din Hmeimim au primit un ultimatum pentru a semna noi contracte cu Ministerul Apărării sau a se întoarce acasă.

 

Influență de neînlocuit

Evgheni Prigojin, conducătorul Wagner, declarând victoria printre ruinele Bahmutului. Foto: PMC Wagner

Cu toate acestea, după ani de uzură în rândurile împuterniciților Rusiei în Siria, forțele lui Wagner constituie unul dintre principalii piloni ai intereselor Moscovei în țară, dându-i lui Prigojin o mare influență care ar putea întârzia dezmembrarea influenței grupului său.

În prezent, Wagner are între 1.000 și 2.000 de militari dislocați în Siria și se află în centrul unei rețele mult mai mari de peste 10.000 de contractori militari privați locali care ajută la paza infrastructurii de petrol, gaze și fosfați în deșertul țării.

Întrucât Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de energie și mărfuri, veniturile generate din resursele naturale din Siria sunt aproape neglijabile pentru statul rus. Cu toate acestea, pentru regimul sirian, este o sursă importantă de valută străină, iar controlul Moscovei asupra acesteia oferă Rusiei o pârghie pe care o poate folosi pentru a se asigura că Damascul nu dă înapoi de la angajamentele sale geostrategice față de Kremlin în orice scenariu postbelic.

Aceste angajamente includ păstrarea dreptului Rusiei de a folosi Hmeimim ca rampă de lansare pentru proiecțiile de putere rusă în Africa și, cel mai important, asigurarea că navele cu capacitate nucleară acostează în portul sirian Tartus.

Indiferent de ceea ce decid liderii lui Wagner, menținerea de către Moscova a influenței asupra Damascului necesită asigurarea loialității miilor de contractori militari sirieni privați conduși de Prigojin.

 

Iranul așteaptă

 

Foreign Policy sugerează faptul că orice pauză sau reducere a stimulentelor pentru aceste forțe din cauza confuziei de la Moscova va fi exploatată de Iran, care le poate oferi acestor luptători arme și salarii mai bune.

În pofida sprijinului comun pentru Assad, diferențele cresc între Moscova și Teheran în Siria, iar agenții celor două țări s-au ciocnit violent pentru controlul rezervelor locale de fosfat și au continuat să lupte pentru alte active strategice siriene.

Începând cu 2021, Rusia a început să întrerupă sprijinul pentru mulți dintre agenții săi în diferite părți ale Siriei, pe care nu le mai considera strategice, iar mulți dintre ei și-au schimbat loialitatea față de Iran pentru a înlocui salariile pierdute. Acest proces s-a accelerat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Aceasta înseamnă că mercenarii Wagner și rețeaua lor de contractori din zonele cu petrol și gaze naturale din Siria reprezintă încă una dintre principalele componente ale influenței ruse în Siria. Până acum s-au dovedit mai rezistenți la ispitele Iranului decât majoritatea.

Cu toate acestea, evoluțiile recente sugerează că mercenarii Wagner ar putea urma aceeași cale ca mulți foști agenți ruși.

Dacă Rusia pierde loialitatea mercenarilor sirieni care păzesc infrastructura energetică a țării, Moscova nu mai poate garanta că îl poate forța pe Assad să permită Kremlinului să folosească teritoriul sirian pentru a amenința NATO și a se extinde în toată Africa.

 

Confruntări aprinse

 

După înfrângerea Statului Islamic, în 2018, Rusia a lansat o campanie agresivă de reformare a armatei siriene. Generalii sirieni vorbitori de limbă rusă au fost promovați, sute de ofițeri superiori epurați, iar armele și cărțile de identitate militare au fost confiscate de la milițiile susținute de Iran.

Această campanie a declanșat un val de violență împotriva forțelor ruse și a apropiaților acestora de către grupurile susținute de Iran care au refuzat să se dezarmeze și, în schimb, au accelerat infiltrarea lor în instituțiile siriene.

Începând cu 2020, Rusia s-a resemnat cu situația din teren, iar Ministerul rus al Apărării și-a redus eforturile și a apelat la propria sa rețea de contractori militari privați pentru a construi o forță neregulată pentru a-și gestiona prezența ce poate fi definită ca limitată.

Această schimbare a fost accelerată de intensificarea confruntării cu Turcia, agenții Moscovei având două dispute separate în 2020, creând o nevoie urgentă de noi recruți. În consecință, Wagner a recrutat mii de mercenari sirieni prin intermediul a peste 12 companii private de securitate pentru a lupta în Libia împotriva guvernului recunoscut internațional susținut de Turcia alături de Khalifa Haftar.

În aceeași perioadă, milițiile susținute de Wagner s-au angajat într-un conflict mai scurt împotriva luptătorilor susținuți de Turcia în provincia Idlib din Siria, rezultând câștiguri teritoriale semnificative pentru regimul Assad.

 

Interese amenințate

 

După aceste campanii, Rusia a trebuit să se mobilizeze din nou, de data aceasta împotriva Statului Islamic din centrul Siriei. În timp ce atacurile Statului Islamic reprezentau o amenințare directă la adresa intereselor de bază ale Rusiei, unitățile ruse au colaborat cu reprezentanți iranieni, inclusiv cu milițiile șiite afgane.

În primele trei luni ale anului 2021, această forță comună, susținută de aviația rusă, a bombardat Statul Islamic, aducând mulți dintre luptătorii săi în Irak sau în zonele controlate de kurzi din nord-estul Siriei.

Acum, menținerea acestei rețele de mercenari construită pe tot parcursul anului 2020 este cheia pentru asigurarea funcționării armonioase a rezervelor de energie și fosfați ale Siriei, care de atunci au devenit principala prioritate a Rusiei.

Prin urmare, se consideră că, dacă Moscova va trage complet covorul de sub conducerea lui Prigojin, toți agenții Wagner vor fi obligați să ia decizii care nu vor servi interesele Rusiei.

Din cei patru lideri Wagner din Siria care au fost arestați la sfârșitul lunii trecute, doi se află în Hmeimim, unul în Damasc și unul în guvernoratul Deir Ezzor, bogat în petrol. În cazul în care vor continua să fie reținuți, adepții lor se pot afla expuși la oferte tentante iraniene.

La rândul său, Iranul ar putea fi în curând într-o poziție mai bună pentru a face astfel de oferte. După luni de negocieri liniștite, la sfârșitul lunii iunie, Statele Unite au reluat discuțiile indirecte cu Teheranul pentru a explora relansarea acordului nuclear sau înlocuirea acestuia cu un acord interimar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel