,,ISW apreciază din nou că participarea Republicii Belarus la războiul lui Putin împotriva Ucrainei rămâne puțin probabilă”, au scris analiștii centrului într-o evaluare preluată de agenția de presă cehă ČTK.
Pe 19 decembrie, Putin a vizitat pentru prima dată Republica Belarus după iunie 2019. Este prima delasare a acestuia la Minsk după pandemia de Covid-19 și valul de proteste pro-democratice din Republica Belarus din anul 2020, pe care autoritarul Lukașenko le-a suprimat cu ajutorul Kremlinului.
La începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, în luna februarie a acestui an, regimul lui Lukașenko a oferit teritoriul Republicii Belarus soldaților ruși care atacau Kievul. În prezent, acesta le permite rușilor să efectueze atacuri aeriene asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului și, de asemenea, sprijină material invazia rusă. Cu toate acestea, Lukașenko a spus în repetate rânduri că Republica Belarus nu are de gând să-și trimită trupele în Ucraina.
Analiştii au spus că liderii din Rusia și Belarus nu au discutat în mod public în timpul vizitei despre invadarea Ucrainei de către Rusia, dar au avertizat că partea belarusă se confruntă cu o ameninţare din partea Occidentului. La începutul acestei luni, ISW a anunțat că este puțin probabilă implicarea directă a Belarusului în război.
Afirmațiile lui Lukașenko cu privire la necesitatea de a proteja granițele Belarusului față de statele NATO și de Occident sunt în general privite de analiști ca o încercare de a justifica de ce Minsk-ul nu se va alătura invaziei ruse.
“La întâlnirea de la Minsk din 19 decembrie, Lukașenko a respins, probabil, încercările lui Putin de a determina Republica Belarus să facă concesii mai profunde de integrare”, mai relatează ISW.
Putin a avertizat luni că Rusia nu încearcă să „absoarbă” Republica Belarus. El a afirmat că aceste „zvonuri” sunt o încercare a dușmanilor Republicii Belarus și Rusiei de a încetini „procesul de integrare” a celor două țări. ISW notează că președintele rus a făcut această declarație după ce Lukașenko a vorbit despre independența și suveranitatea deplină a Belarusului.
Rusia și Belarus au format un stat unional începând din anul 1999
Comentariul autorului: Rusia intenționează să atace din nou Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus. Acest lucru este confirmat atât de serviciile de informații ucrainene, cât și de cele occidentale. Potrivit reprezentanților militari ai Ucrainei, deși, deocamdată, nu sunt întrunite condițiile necesare pentru un astfel de demers, amenințările pe această temă cresc pe zi ce trece.
Specialiștii militari apreciază că, de această dată, spre deosebire de luna februarie a acestui an, trupele ruse nu vor mai viza Kievul, ci se vor deplasa în vestul Ucrainei, pentru a tăia sprijinul occidental, care vine, în special, prin Polonia.
În ceea ce privește sprijinul direct al trupelor din Republica Belarus, se pare că acesta nu este dorit nu numai de către conducerea politică a statului, ci și de militari. Cu toate acestea, este posibil ca partea rusă să găsească sprijin în rândul anumitor militari din Republica Belarus, care să fie cooptați într-o campanie împotriva Ucrainei pe bază de mercenariat, în schimbul unor avantaje materiale solide.
Este de remarcat și faptul că, Federația Rusă a dislocat recent în Republica Belarus un avion AWACS de tip A-50U. Acesta desfășoară zboruri zilnice de pe aerodromul din Machulische, lucrând, probabil, la întocmirea unei liste de ținte care să fie vizate de militarii ruși în Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News