Putin merge în Mongolia la o aniversare. Care ar putea fi adevăratul motiv pentru vizita dictatorului de la Kremlin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 3 septembrie, liderul rus Vladimir Putin va merge în Mongolia.

Momentul Mongolia reprezintă un element de noutate pentru Vladimir Putin, raportat la celelalte călătorii efectuate de liderul de la Kremlin în ultimii doi ani.

Vizita lui Putin în Mongolia va fi prima efectuată într-o țară care a semnat Statutul de la Roma, de la emiterea mandatului de arestare din martie 2023. Mandatul impune obligația de a-l aresta pe Putin dacă acesta apare pe teritoriul oricăreia dintre cele peste 120 de țări semnatare.

Cu toate acestea, după cum a raportat Bloomberg cu referire la două persoane familiarizate cu pregătirile Kremlinului. Putin a fost asigurat în avans că nu va fi reținut. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio îngrijorare că o astfel de mișcare ar trebui să aibă loc. „Nu avem o astfel de problemă”, a spus Peskov.

Amintim că liderul rus a ratat summitul BRICS de anul trecut, organizat în Africa de Sud tocmai pentru că țara organizatoare (Africa de Sud a semnat Statutul de la Roma) nu a dorit să-și asume o astfel de complicație.

E destul de limpede că Putin nu riscă nimic în această călătorie. „Nu există niciun risc ca Putin să fie arestat”, a spus Serghei Markov, un consultant politic apropiat de Kremlin. „Înainte de fiecare călătorie în străinătate, întregul spectru al formatului întâlnirii este convenit în prealabil, iar țara gazdă oferă garanții 100% că Putin și orice membru al delegației nu vor fi reținuți”, a adăugat el.

 

De ce merge Putin în Mongolia

Harta Power of Siberia 2 / Sursa: Global Energy Monitor

Această problemă fiind rezolvată, rămâne să ne întrebăm care este motivul pentru care Putin vizitează Mongolia.

Varianta oficială este că scopul vizitei președintelui rus este legată de participarea la comemorarea unei bătălii din 1939.

Bloomberg a raportat că Ministerul de Externe al Mongoliei s-a întâlnit vineri cu reprezentanții „multelor ambasade străine” pentru a explica vizita lui Putin, care este legată oficial de aniversarea a 85 de ani de la bătălia din 1939 de pe râul Chalchyn împotriva trupelor japoneze. Putin a fost invitat în vizită de însuși președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh.

Totuși, vizita lui Putin vine la doar câteva zile după ce Mongolia – țara prin care trebuia să treacă  conducta de gaz către China – nu a inclus gazoductul ”Power of Siberia 2” în planul său național de dezvoltare până în 2028.

Cam o treime din ”Power of Siberia 2” urma să fie construită pe teritoriul Mongoliei, Moscova oferind Mongoliei, pe lângă veniturile din tranzit, și oportunitatea să primească gaz din conducta cu o capacitate proiectată de 50 de miliarde de metri cubi pe an.

Amânarea proiectului este cu siguranță opera Beijingului care a oprit proiectul, fiind deranjat de modul de abordare al Gazprom care urmărește să controleze „unilateral” porțiunea de conductă propusă a fi construită în Mongolia. „Acest lucru ar fi însemnat o creștere importantă și pe termen lung a influenței Moscovei în Mongolia”, arată Munkhnar Bayarlkhagva, fost membru al Consiliului de Securitate al Mongoliei.

În acest context, este greu de crezut că vizita lui Putin în Mongolia e  legată de comemorarea a 85 de ani de la bătălia din 1939 de pe râul Chalchyn împotriva trupelor japoneze. Mai mult ca sigur, liderul de la Kremlin încearcă să deblocheze proiectul gazoductului ”Power of Siberia 2” oferind asigurări și stimulente pentru partea mongolă.

Urmare sancțiunilor occidentale, încasările Moscovei din vânzările de hidrocarburi au scăzut dramatic. Chiar dacă Gazprom a crescut cantitățile de gaze și petrol furnizate Indiei și Chinei, cele două țări asiatice cumpără la prețuri foarte mici.

Rusia încearcă să înlocuiască piața europeană pierdută și să redirecționeze exporturile de gaze către China, dar proiectul ”Power of Siberia 2” - chiar dacă are potențialul de a dubla cantitățile de gaz natural livrate Chinei comparativ cu actualele livrări - se află în așteptare. Președintele Chinei nu a dat niciodată „aprobarea” pentru construcție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel