Rusia, în căutarea unor noi linii roșii după încălcarea primelor trasate: Pot rușii răspunde prin atacarea unor baze din România și Polonia?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.

Liniile roșii nucleare ale Moscovei au fost încălcate în mod repetat în conflictul din Ucraina, forțându-l pe președintele rus Vladimir Putin să utilizeze un nou limbaj pentru a speria Occidentul, potrivit unor oficiali și academicieni ruși. Potrivit Washington Post, care citează declarații ale unor funcționari și academicieni ruși anonimi cu presupuse legături cu Kremlinul, „Putin caută un răspuns mai nuanțat și mai limitat la faptul că Occidentul permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia”.

Un oficial rus, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat pentru Washington Post că „a existat un val de amenințări nucleare” și, ca urmare, o „rezistenta la astfel de declarații, iar acestea nu sperie pe nimeni”.

Publicația a exprimat opinia că Kremlinul nu a luat niciodată serios în considerare escaladarea nucleară ca prima soluție.

Un academician rus care ar fi apropiat de diplomați ruși de rang înalt a declarat publicației că escaladarea nucleară rămâne „cea mai puțin probabilă” opțiune și „nu foarte eficientă” din cauza consecințelor catastrofale ale unei astfel de acțiuni, care a dus la nemulțumirea aliaților Moscovei.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea companiei de consultanță politică R-Politik, cu sediul în Franța, a declarat pentru Washington Post că escaladarea nucleară este considerată „cea mai proastă opțiune pentru toată lumea”, inclusiv pentru Putin însuși, adăugând că acesta ar lua în considerare această opțiune doar dacă „simte că există o amenințare la adresa existenței Rusiei în forma sa actuală”.

 

Moscova ar putea răspunde prin operațiuni de sabotaj

 

Acestea fiind spuse, analiști și oficiali ruși au declarat pentru Washington Post că Moscova este aparent mulțumită de aparenta ezitare a Washingtonului de a permite Ucrainei sa efectueze atacuri în interiorul Rusiei folosind arme occidentale, iar Kremlinul se așteaptă la o schimbare „foarte limitată” a politicii existente cu privire la efectuarea de atacuri cu rachete, chiar dacă Occidentul o va permite.

Lawrence Freedman, profesor de studii de militare la Kings College din Londra, a declarat că, teoretic, Moscova ar putea răspunde prin operațiuni de sabotaj împotriva obiectivelor militare sau a altor infrastructuri din Occident, în locuri în care este posibilă o negare plauzibilă.

Freedman a adăugat că sprijinirea grupurilor proxy care luptă împotriva intereselor occidentale la nivel mondial, cum ar fi gruparea Houthi din Yemen, ar putea fi o opțiune pentru Moscova. Expertul susține că amenințările nucleare ale lui Putin au fost în mod deliberat vagi, ceea ce a permis o interpretare liberă.

„Sună amenințător, dar de fapt el (n.a. Putin) nu este niciodată foarte specific cu privire la ceea ce are de gând să facă. El ne permite să ne facem propriile interpretări, iar oamenii interpretează ce este mai rău”.

 

Rusia ar putea să atace bazele aeriene NATO din Polonia și România?

 

Serghei Markov, un analist politic conectat la Kremlin, a recunoscut că armata rusă este din ce în ce mai conștientă de ineficiența amenințărilor nucleare actuale, înainte de a adăuga că Moscova va fi forțat să reacționeze în cele din urmă.

Markov a sugerat că Kremlinul ar putea închide Ambasada Marii Britanii la Moscova sau chiar să atace bazele aeriene NATO din Polonia și România, care ,,ar găzdui avioane de luptă ucrainene F-16'', ca o demonstrație de forță, această din urmă idee fiind respinsă de fondatoarea companiei de consultanță politică R-Politik, fiind considerată improbabilă. Trebuie precizat că în România există ''Centrul F-16 de la Baza 86 Borcea'', destinat pregătirii piloţilor ucraineni şi nu găzduirii de aeronave care aparţin Ucrainei. Aceasta a fost şi se pare că rămâne o teză a propagandei Ruse cu privire la operarea de aeronave F-16 ucrainene de pe bazele aeriene aflate pe teritoriul României.

Cu toate acestea, atât Markov, cât și Stanovaya au remarcat campania electorală a candidatului republican la președinție Donald Trump, care a utilizat potențiala escaladare nucleară cu Kremlinul ca temă de campanie. Markov a declarat că, teoretic, Putin ar putea intensifica amenințările la adresa Occidentului înainte de alegerile americane din noiembrie.

„Dacă Putin escaladează, atunci SUA se vor teme de un război nuclear și Trump va câștiga”, a spus Markov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel