Putin care a speriat Vestul: Rachetele Oreșnik vor fi produse pe bandă rulantă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderul rus Vladimir Putin continuă să țină Occidentul în tensiune cu privire la problema producției în serie de noi rachete Oreșnik cu rază medie de acțiune. La sfârșitul lunii noiembrie, în timpul unui discurs plin de amenințări la adresa Occidentului, el a spus că producția a început deja. Cu toate acestea, luni, Putin spunea că producția abia începe.

„Producția în serie a rachetei Oreșnik a început, vom alege desfășurarea lor în funcție de natura țintelor selectate care reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă”, a spus Putin pe 28 noiembrie, potrivit publicației rusești RBC .

Dar acest lucru este în contradicție directă cu ceea ce a spus liderul rus luni. „Producția în serie a acestor sisteme ar trebui să înceapă în curând pentru a asigura securitatea Rusiei și a aliaților săi”, a declarat agenția guvernamentală TASS, citată de șeful Kremlinului, la o reuniune a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, care include Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. în afara Rusiei.

Dincolo de ambiguitatea cu care Moscova ne-a obișnuit în privința capacităților sale strategice, declarațiile  oficialilor ruși nu au darul să liniștească Occidentul

Acțiunile Rusiei sunt în cele mai multe cazuri de tipul ”Arată-te puternic când eşti slab şi slab când eşti puternic”.

Rusia a încercat întotdeauna să-și compenseze slăbiciunile interne prin demonstrații de forță. În cazul Oreșnik, complexul militaro-industrial rusesc va avea dificultăți în a produce pe bandă rulantă rachete Oreșnik, care încorporează un nivel tehnologic ridicat (n.b. - totuși, ajutorul Chinei ar putea să schimbe parțial acest peisaj, oferindu-le acces la anumite componente critice).

La polul opus, declarațiile ministrului rus al apărării despre un potențial conflict cu Occidentul într-un interval de 10 ani pot fi interpretate ca o strategie de dezinformare, mișcare menită să adoarmă simțurile Vestului.

Această mișcare nu pare decât o strategie de a oferi Vestului un fals sentiment de siguranță. Opinia publică occidentală ar putea fi tentată să creadă că statele europene au timp să-și întărească apărarea și să se pregătească.

Nu ar fi o surpriză ca, în anii următori, Rusia să încerce acțiuni masive de provocare, în timp ce în perioada imediat următoare este foarte probabil că se vor intensifica operațiunile hibride, bazate pe dezinformare, sabotaje, atacuri cibernetice, sprijinirea mișcărilor separatiste

Occidentul trebuie să rămână vigilent, evitând să pice în capcana unor reacții lente și a amânării măsurilor de pregătire militară.

 

Racheta Oreșnik, testată direct în luptă

Moscova a desfășurat prima dată Oreșnik-ul într-un atac asupra orașului ucrainean Dnipro pe 21 noiembrie, cu o săptămână înainte ca Putin să-i anunțe producția în masă.

Potrivit lui Putin, Rusia a desfășurat racheta ca răspuns la decizie Occidentului care permite Ucrainei să folosească arme precum ATACMS sau rachete cu rază lungă Storm Shadow în adâncul teritoriului rus.

Putin poate folosi alunul ca o formă de descurajare occidentală. Cu toate acestea, o serie de experți subliniază că este posibil să nu fie deloc o rachetă complet nouă, ci mai degrabă o modernizare a vechii rachete rusești RS-26 Rubej, care se bazează pe RS-24 Yars, scrie The Kyiv Independent.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, a devenit și ea interesată de alun după desfășurarea acestuia. Dictatorul de acolo, Alexander Lukașenko, i-a cerut lui Putin să implementeze aceste sisteme pe teritoriul Belarusului. Liderul rus a fost de acord și a promis rachetele anul viitor, spunând că Belarus caută deja un loc pentru a le disloca.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel