Putin are aliați peste tot în Europa. Vechile prietenii, călite cu gaze și sprijin, ajută planul A al Rusiei: Europa de Est, la granițele din 1997

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Propaganda rusă găsește destui aliați în statele Europei, iar semnele dinspre Kremlin nu sunt deloc încurajatoare.

Criticii au început să pună la îndoială amploarea generozității UE și statelor membre față de Ucraina, care până în februarie se ridica la peste 60 de miliarde de euro în ajutor economic și militar pentru Kiev.

Dar cine sunt cei care sprijină voluntar sau involuntar politica rusă? Acasă știm foarte bine care sunt cei care frecventează ambasada Rusă de la București și iată că în Europa dăm de același tip de personaje: partide de extremă stânga și extremă dreapta, care nu sunt de acord pe multe subiecte, dar când vine vorba de Ucraina, găsesc un limbaj comun - PACEA ”imediată”, iar agresiunea rusă practic nu există pentru ei.

 

”Acest război nu privește doar Ucraina. Este vorba despre mult mai mult”

Militari ai Federației Ruse / ministerul rus al apărării, facebook

Mulți experți par că au orbit și nu observă intențiile imperiale ale Rusiei. În schimb, deplâng implicarea europeană într-un război proxy între America și Rusia.

Aceiași experți pare că au uitat declarațiile Rusiei de dinainte de 24 februarie 2022. Moscova nega orice intenție agresivă, iar avertismentele privind o invazie iminentă a Ucrainei erau luate în derâdere de oficialii ruși.

Același lucru și acum - Moscova neagă că are intenția de a invada vreun alt stat european, dar semnele sunt clare: Rusia nu mai recunoaște (dacă a recunoscut-o vreodată) actuala arhitectură de securitate europeană. Practic, Putin dorește revenirea la situația de dinainte de 1997, când primele state foste comuniste au fost invitate să adere la NATO.

”Acesta este începutul unei mai mari instabilități. După cum știm, rușii vor să se întoarcă la granițele din 1997, care includ toate statele în care avem acum opt grupuri de luptă. Cele trei state baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria. Asta este inacceptabil pentru noi. Prin urmare, trebuie să realizăm că acest război nu privește  doar Ucraina. Este vorba despre mult mai mult”, declara amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Politic al NATO. 

 

Putin are prieteni peste tot; chiar și în unele guverne europene

Vladimir Putin și Viktor Orban / kremlin.ru

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei din 2010, este cel mai evident exemplu. Omul critică în mod repetat sprijinul Occidentului pentru Ucraina și susține continuarea importurilor ungare de gaz rusesc. Guvernul său refuză, de asemenea, să permită tranzitul armelor date Ucrainei de membrii maghiari ai NATO și UE.

Austria vecină, mai liniștită, dar cu profituri egale, a suportat în mare măsură lupta, invocând neaderarea sa la NATO și rolul său autoproclamat de punte între Est și Vest, oferind chiar și puțin ajutor Ucrainei pe măsură ce comerțul cu Rusia creștea.

Turcia și Serbia, care nu sunt membre ale Uniunii, nici măcar nu se obosesc să ascundă serviciile profitabile pe care le oferă Rusiei.

 

Nici Germania nu a scăpat. Vechile prietenii dintre foști înalți oficiali, călite cu gaze și dolari, continuă neperturbate

 

Astfel, publicația Economist arată cum, la începutul lunii mai, ambasadorul Rusiei în Germania a organizat la Berlin o ceremonie în cinstea victoriei sovietice din cel de-al Doilea Război Mondial. Oaspeții din clădirea ambasadei, o clădire magnifică care face parte din moștenirea lui Stalin și ocupă o suprafață mai mare decât clădirea parlamentului din apropiere, au fost numeroși demnitari.

Cine a fost prezent? Ultimul șef al Germaniei de Est comuniste, Egon Krenz (86 de ani); Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei Unite din 1998 până în 2005 (și mai recent un lobbyist pentru companiile rusești); Tino Chrupalla, unul dintre liderii Alternativei pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, care a purtat o cravată în culorile Federației Ruse.

Totuși influența fostului cancelar Schröder este mult slăbită. Schröder a fost exclus din toate cluburile, exclus din toate atribuțiile Partidului Social Democrat și deși oficial este încă membru al SPD, i-au fost luate birourile.

Cât despre Chrupalla, apropierea liderului AfD de Rusia și mesajele scurse în presă, au stârnit indignare în rândul reprezentanților partidului său.

Un alt membru al UE - Grecia - respectă sancțiunile UE, dar s-a opus înăspririi în continuare a sancțiunilor asupra livrărilor de petrol rusești, probabil pentru că companiile grecești profită de pe urma comerțului. 

Solidaritatea Europei față de Ucraina pare solidă, dar zidul de sprijin s-ar putea dărâma. 

Slovacia, de exemplu, a fost un canal vital pentru ajutorul occidental și recent și-a angajament flota de 13 avioane de luptă MiG-29 forțelor aeriene ucrainene.

Sondajele arată însă că partidul lui Robert Fico, un stângist rusofil care i-a acuzat pe „fasciștii ucraineni” pentru provocarea lui Putin, ar putea câștiga probabil alegerile din septembrie.

Deși premierul italian Giorgia Meloni, un politician ultraconservator, susține puternic Ucraina, Matteo Salvini, care conduce al doilea partid ca mărime din coaliția sa, este un oponent al sancțiunilor și a fost un simpatizant declarat al lui Putin până la invazie.

AfD, în Germania, un partid descris de agențiile interne de informații ca un propagator al narațiunilor rusești, înregistrează totuși un salt în sondaje. Sondajele spun că ar putea câștiga 19-30% din voturile germane la alegeri.

Opoziția de extremă dreaptă, de extremă stângă și intelectuală din Europa par să fie unite de antiamericanismul în stilul Războiului Rece în politica occidentală, dar nu sunt deloc deranjate de ororile pe care le comite Federația Rusă în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel