Scenariul livrării Ucrainei a unor „F-16 cu armament nuclear” și decolarea avioanelor din România arată că Rusia se teme de F-16

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force
Avioane F-16 Fighting Falcon americane. Photo source: U.S. Air Force

Într-o discuție ”liberă” cu piloții militari ruși din regiunea Tver, liderul rus Vladimir Putin a vorbit despre sosirea pe frontul din Ucraina a aeronavelor de luptă F-16.

 

Coaliția F-16 pentru Ucraina este aproape să livreze primele avioane de luptă Kievului, după aproape 9 luni de la luarea deciziei că Occidentul va sprijini efortul de război ucrainean cu aeronave F-16. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos se numără printre țările care s-au angajat să doneze F-16.

În același timp, piloții ucraineni se antrenează pentru a zbura F-16 la baze militare aflate în Danemarca, Statele Unite, Marea Britanie sau România.

O primă serie de piloți urmează, probabil, să încheie curând pregătirea, mai ales că ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a confirmat zilele trecute că primele F-16 ar trebui să sosească în Ucraina în lunile următoare.

 

Primul fake news întreținut de Putin: F-16 decolează de la baze NATO

Aeronave F-16 care se pregătesc de decolare

Portalele ruse de propagandă pro-război au început deja să scrie masiv despre posibilitatea ca aceste avioane să fie folosite de pe aerodromuri din România sau Polonia. Acest scenariu, care este în mod clar unul fals, nu este nou, încă de acum câteva luni a mai fost avansat de propaganda rusă.

Dictatorul de la Kremlin a fost întrebat de unul din piloții militari ruși despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina.

„Dacă furnizează F-16 și vorbesc despre asta și aparent antrenează piloți, acest lucru nu va schimba situația pe câmpul de luptă”, a ținut să precizeze Putin. Dictatorul rus are dreptate aici, întrucât aeronavele occidentale nu pot schimba cursul războiului decât dacă sunt utilizate împreună cu o suită de alte echipamente și tehnică de luptă, la care Kievul nu are acces.

Totuși, aici se cam încheie declarațiile adevărate ale lui Putin.

Astfel, întrebat fiind de către pilotul rus dacă Forțele Armate Ruse vor distruge F-16 ucrainene care vor decola de pe aerodromurile NATO, Putin a răspuns: „Desigur, dacă sunt folosite de pe aerodromurile din țări terțe, devin o țintă legitimă pentru noi, indiferent unde se află”, a subliniat Putin, citat de Izvestia și Reuters.

Decolarea F-16 ucrainene de la baze NATO pentru a efectua misiuni de luptă este o dezinformare întreținută constant de Moscova.

Trebuie spus că Ucraina are aerodromuri care să poată acomoda logistic capabilitățile de zbor ale aeronavelor F-16 donate Kievului. De altfel, în anii anteriori, înainte de invazia rusească din 24 februarie 2022, aeronavele F-16 au efectuat exerciții pe teritoriu ucrainean, utilizând aerodromurile de acolo.

 

F-16 ”nuclear” pentru Ucraina - dezinformarea cu numărul 2

Foto: F-16 - lansarea muniției JDAM - un kit de ghidare care transformă bombele ”simple” în muniții ghidate de precizie 

Întrebarea dacă luptătorii de acest tip pot fi purtători de arme nucleare este, de asemenea, studiată cu atenție, notează Izvestia., care îl citează pe Putin când afirmă că F-16 ar putea transporta și arme nucleare, subliniind că armata „va ține cont de această problemă”.

Practic, Kremlinul lasă să se înțeleagă că Ucraina ar putea primi avioane F-16 cu capabilități strategice, un discurs întreținut în trecut și de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Trebuie spus că există doar un număr limitat de aeronave F-16 care au fost modificate special pentru a transporta o bombă nucleară, iar Ucraina nu va fi printre statele care dețin astfel de aeronave.

Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare spunea anul trecut că astfel de afirmații pot fi trecute la capitolul ”dezinformare”.

„Este o dezinformare pentru că spune lucruri care nu sunt reale și (Lavrov n.r.) le folosește ca să creeze îngrijorare publică sau să creeze teamă cu privire la intențiile occidentale”, a spus expertul pentru Insider.

„F-16 pe care le va primi Ucraina nu sunt de la unitățile care au misiune nucleară”, a spus el.

Kristensen a adăugat: „Nu există nicio posibilitate ca vreun stat nuclear din Occident să dea arme nucleare Ucrainei. Este complet exclus”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel