Putin ar putea apela și la o soluție disperată: Bomba electromagnetică. ”Bila albăstruie ar prăji totul în jurul ei”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armele nucleare tactice sau „bomba murdară” nu sunt singurele arme cu consecințe devastatoare pe care le are Putin.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi un „puls electromagnetic tactic” - o armă puternică care ar putea lăsa toată Ucraina fără electricitate, încălzire, comunicații sau legături de transport, scrie pentru Financial Times, Roger Pardo-Maurer, fost oficial în Departamentul de Stat al SUA și veteran al războaielor din Irak și Afganistan.

Până acum, lumea s-a confruntat cu posibilitatea ca Rusia să renunțe la arme nucleare tactice sau să folosească așa-numitele o bombă murdară, scrie Pardo-Maurer, dar nu este singura armă puternică cu consecințe devastatoare pe care Vladimir Putin o are la dispoziție.

Aceste arme creează un impuls uriaș de energie sau o perturbare și duc la un scurtcircuit al tuturor echipamentelor electrice (computere, generatoare, sateliți, radare) din zona în care se acționează.

Asta ar însemna că, printr-o singură lovitură, Putin poate scoate din funcțiune infrastructura militară și civilă ucraineană.

Deși Putin a amenințat cu o bombă nucleară la începutul războiului, serviciile occidentale de informații nu cred că Putin va recurge la aceste mijloace, în mare parte pentru că situația de pe teren este nefavorabilă pentru Rusia, care nu ar avea niciun beneficiu de pe urma utilizării uni astfel de dispozitiv. Mai mult, avertismentele SUA au descurajat retorica nucleară agresivă a Kremlinului.

Cu toate acestea, utilizarea războiul electromagnetic este o altă problemă, potrivit expertului american. EMP nu este o armă care ar crea un nor nuclear, ci o neobișnuită „bilă electrică albastră în formă de meduză care ar pulsa în aer, urmată de liniște totală".

Un EMP nuclear relativ mic, care ar putea fi lansat cu ușurință la o altitudine mare de racheta de croazieră hipersonică Zircon, probabil că nu ar distruge clădiri și nu ar ucide pe nimeni, dar ar putea prăji permanent circuitele electrice pe o suprafață de cel puțin 2.500 de kilometri pătrați.

Practic, toate echipamentele de apărare livrate de NATO Ucrainei, cum ar fi radiourile, GPS-urile și dronele aeriene, depind de electronice.

Efectele electromagnetice persistente ale atacului ar putea distruge 90% dintre sateliții din zona afectată în decurs de trei luni. Cu toate acestea, acest lucru ar avea cu siguranță consecințe asupra operațiunilor de informare rusești de pe teren.

Statele Unite și aliații săi știau despre pericolele unui atac EMP și de aceea majoritatea echipamentelor militare au încorporate protecții împotriva unui astfel de atac, eficiente într-o oarecare măsură.

Totuși, decizia Rusiei de a folosi astfel de arme deschide un nou front care anulează superioritatea sistemelor informaționale occidentale, subliniază expertul american, și explică cum ar arăta în practică: „La Herson, un EMP tactic ar putea dezactiva sistemul care controlează barajul, blochează autostrăzile și lasă civilii fără căldură și alimente.

Ucraina ar trebui să ia o pauză de la lupte pentru a reconstrui arsenalul distrus. Putin ar putea între timp să-și refacă forțele, să le aprovizioneze cu provizii și lansează o ofensivă de primăvară pentru a cuceri zonele depopulate”, mai arată Roger Pardo-Maurer.

Potrivit doctrinei militare ruse, acesta este un război informatic, cibernetic și electronic, nu un atac nuclear. Din acest motiv, folosirea unor astfel de arme ar putea fi atractivă pentru generalii lui Putin, care se află deja într-o situație dificilă.

Soluția, afirmă autorul, este de a avertiza Rusia împotriva utilizării EMP, chiar și într-un domeniu localizat, menționând că utilizarea EMP „ar provoca un răspuns colectiv al NATO, adică declanșarea articolului 5 al apărării comune”. 

Și anume, există posibilitatea ca atacul să aibă consecințe asupra atmosferei, mediului și sateliților aflați pe orbită.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel