Președintele rus Vladimir Putin a anunțat modificări ale doctrinei nucleare, bazate pe o analiză detaliată și necesitatea de a adapta abordarea Rusiei la noile realități strategice.
Vladimir Putin a declarat miercuri că atacul convențional al oricărei națiuni asupra Rusiei, care este susținut de o putere nucleară, va fi perceput ca un atac comun, conform unei noi versiuni a doctrinei nucleare a Moscovei, anunță Reuters.
Țintele noii doctrine sunt foarte clare: SUA, Marea Britanie și Franța, state nucleare care sprijină Ucraina în efortul său militar de a se apăra împotriva invaziei Rusiei.
Vorbind la o ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a subliniat că o agresiune împotriva Rusiei din partea unui stat ne-nuclear, dar sprijinit de o putere nucleară, va fi tratată ca un atac comun asupra Rusiei.
În plus, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni care amenință suveranitatea țării sau a Belarusului, aliatul său din cadrul Uniunii Rusie-Belarus.
„Ne rezervăm dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și Belarusului în calitate de membru al Uniunii. Toate aceste aspecte au fost convenite cu partea belarusă, cu președintele Belarusului. Inclusiv dacă inamicul, folosind arme convenționale, reprezintă o amenințare critică la adresa suveranității noastre”, a spus Putin, citat de Izvestia.
Aceste modificări includ extinderea listei de state și alianțe militare care sunt vizate de politica de descurajare nucleară și adăugarea de noi amenințări militare care trebuie contracarate prin această politică.
Putin a spus că clarificările au fost calibrate cu atenție și proporționale cu amenințările militare moderne cu care se confruntă Rusia - confirmarea faptului că doctrina nucleară se schimbă.
Războiul din Ucraina, vechi de 2 ani și jumătate, a declanșat cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962 - care este considerat a fi momentul în care cele două superputeri din Războiul Rece s-au apropiat cel mai mult de războiul nuclear intenționat.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților Kievului de luni de zile să lase Ucrainei să tragă rachete occidentale, inclusiv ATACMS american cu rază lungă de acțiune și British Storm Shadows, adânc în Rusia, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.
Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume. Împreună, Rusia și SUA controlează 88% din focoasele nucleare ale lumii. Evident, o confruntare directă între Rusia și NATO ar putea escalada în al treilea război mondial.
Rusia, a spus Putin, va lua în considerare utilizarea armelor nucleare „după ce va primi informații fiabile despre lansarea masivă a vehiculelor de atac aerospațial și trecerea lor a frontierei noastre de stat, adică avioane strategice sau tactice, rachete de croazieră, drone, avioane hipersonice și alte aeronave”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News