Potrivit agenției TASS, președintele Putin a reacționat la politica anti-rusă și anti-ruși din Letonia.
Trebuie spus că, din cei aproximativ 1,8 milioane de locuitori ai Letoniei, aproximativ un sfert sunt de origine rusă. Cu toate acestea, mulți ruși nu sunt cetățeni letoni, dar au statutul de așa-ziși non-cetățeni.
După invazia Ucrainei, Letonia a introdus teste de limbă pentru non-cetățeni pentru a verifica cunoștințele lor de letonă. De asemenea, aceștia sunt amenințați cu retragerea permisului de ședere.
„Nu cred că fericirea va veni în casa celor care implementează astfel de politici”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului, controlat de Kremlin. Dacă Letonia „îi tratează pe rușii locali ca pe niște porci”, atunci se va confrunta în cele din urmă cu același „porc”, a spus el.
În timp ce Putin spune că înțelege faptul că fiecare țară le poate cere rezidenților săi să aibă cunoștințe de bază despre cultura și limba sa, el consideră că statutul non-cetățenilor este o abatere legală. Potrivit acestuia, Moscova va ajusta relațiile cu țările care discriminează rușii. Dacă rușii letoni nu vor să se întoarcă în „patria lor istorică”, Rusia trebuie să „creeze condiții potrivite” pentru ei acolo, a adăugat Putin.
După recâștigarea independenței în 1991, Letonia a adoptat o lege prin care acorda cetățenia doar acelor persoane și descendenților acestora care locuiseră deja în Letonia în perioada interbelică. Drept urmare, un număr mare dintre cei care s-au stabilit în țara baltică când Letonia făcea parte din Uniunea Sovietică au devenit non-cetățeni. Non-cetăţenii nu pot ocupa funcţii publice şi nu au drept de vot activ sau pasiv.
Kremlinul, printre altele, își justifică invadarea Ucrainei prin presupusa oprimare a populației de limbă rusă. Letonia, care este stat membru al Uniunii Europene și NATO, face parte, împreună cu celelalte două țări baltice, din grupul celor mai vocali susținători ai Ucrainei în apărarea acesteia împotriva Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News