Putin a propus Chinei o alianță militară a Eurasiei, de tip NATO, alianță condusă de Rusia și China

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Miniștrii de externe ai Chinei, Wang Yi, și Rusiei, Serghei Lavrov, au discutat despre construirea unei „noi arhitecturi de securitate în Eurasia”, propusă de președintele rus Vladimir Putin ca alternativă la modelul euro-atlantic al NATO.

Această inițiativă a fost propusă de Rusia ca răspuns la blocarea mecanismelor euro-atlantice, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Externe rus după întâlnirea dintre cei doi miniștri, care a avut loc joi la Vientiane, capitala Laosului, în cadrul summitului miniștrilor de externe ai Asociației Țărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

În schimb, comunicatul de presă al Ministerului de Externe chinez, remarcă EFE și Agerpres, nu menționează acest subiect, indicând doar că ambii miniștri au discutat despre „chestiuni importante legate de pace și securitate” și despre întărirea cooperării pentru „pace, stabilitate și prosperitate regională” în Asia de Est.

2. Armata de... (china-armata-soldati-militari_56515700.jpg)

Wang Yi a subliniat că încrederea politică dintre Beijing și Moscova este „solidă și stabilă” și că ambele părți „își adâncesc” cooperarea strategică, reiterând dorința Chinei de „a se susține reciproc” și de „a proteja interesele cheie ale celuilalt”.

Potrivit ministerului de la Beijing, cei doi oficiali au discutat și despre aniversarea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, care va fi sărbătorită anul viitor: „Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial trebuie menținută în comun și viziunea corectă asupra istoriei trebuie apărată”.

Beijingul a menționat, de asemenea, că Lavrov a felicitat China pentru rolul său în promovarea declarației de reconciliere între facțiunile palestiniene, semnată recent în capitala Chinei, și a exprimat disponibilitatea Rusiei de a colabora la restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, aspect pe care comunicatul rus nu l-a menționat.

Cele două comunicate coincid în ceea ce privește apărarea mecanismelor ASEAN împotriva ceea ce China descrie drept „sabotaj și interferență din partea forțelor externe”.

Pe lângă întâlnirea bilaterală, Wang Yi și Lavrov au avut o întâlnire trilaterală cu ministrul de externe laoțian, Saleumxay Kommasith, în cadrul căreia au convenit să-și extindă legăturile de transport, în special pe calea ferată.

 

Lavrov a mulțumit Chinei pentru inițiativele sale „echilibrate” privind Ucraina

 

3. -imagine fara descriere- (rusia-china-exercitiu-militar_79010700.jpg)

De asemenea, Lavrov i-a mulțumit omologului său chinez pentru inițiativele Beijingului de „a promova abordări care țin cont de interesele tuturor părților implicate” în războiul din Ucraina.

„Lavrov i-a mulțumit omologului său chinez pentru atitudinea echilibrată și consecventă a Chinei cu privire la criza din Ucraina și a aplaudat inițiativele Beijingului de a promova abordări care să țină cont de interesele tuturor părților implicate și care abordează cauzele fundamentale ale conflictului”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe rus.

Comunicatul chinez nu face referire specifică la războiul din Ucraina.

Miercuri, Wang Yi a dat asigurări că țara sa „va continua să joace un rol constructiv pentru realizarea unei încetări a focului și reluarea negocierilor de pace” între Rusia și Ucraina, considerând că „soluționarea oricărei dispute trebuie realizată prin mijloace politice”.

Șeful diplomației chineze a declarat că „atât Ucraina, cât și Rusia au dat semne că sunt dispuse să negocieze la diferite niveluri”, deși a recunoscut că „deocamdată condițiile și momentul nu sunt încă potrivite”.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, China a adoptat o poziție ambiguă, cerând respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, și respectarea „preocupărilor legitime de securitate” ale tuturor părților, inclusiv ale Rusiei.

O mare parte a comunității internaționale a cerut Chinei în mod repetat să-și folosească relația bună și influența pe care o are asupra Moscovei pentru a opri războiul, o solicitare despre care Beijingul consideră că ar trebui adresată părților implicate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel