Retragerea trupelor ruse din Transnistria | Putin impune condiţii: Identificarea unei soluții pașnice pentru conflictul înghețat de la Nistru

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Federația Rusă susține retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, inclusiv a pacificatorilor, însă doar după ce va fi identificată o soluție pașnică pentru conflictul înghețat de la Nistru, a declarat astăzi președintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinței sale anuale, precizează publicaţia Deschide.md.

Potrivit sursei citate, preşedintele Federaţiei Ruse a sugerat că atunci când președintele Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse, aceasta o face de pe poziția de exponent al țărilor occidentale și ca exponent al României a cărui cetățean este.

„Maia Sandu în calitate de reprezentant al unei forțe politice nu a spus nimic nou, noi demult auzim declarațiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este președinte al R. Moldova, dar este și cetățeancă a României. În general noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situație favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria și cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe cale pașnică de aplanare a situației. Noi suntem pentru aceasta”, a declarat Putin.

Acesta a reamintit de eșuarea „Planului Kozak”, care potrivit lui, avea să soluționeze problema transnistreană.

„Noi cu fostul președinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta (soluționarea – n.red). Însă în ultimul moment liderii țărilor occidentale l-au presat, el a renunțat, s-a disociat de înțelegerile anterioare și soluționarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce ați procedat așa? Au zis că așa a ieșit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a specificat Putin.

După alegerea în funcția de președinte, Maia Sandu a declarat că trupele ruse de ocupație (GOTR) trebuie să plece din R. Moldova, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida ONU. 

Ţarul de la Moscova a uitat să precizeze în discursul său că retragerea trupelor ruse din Transnistraia, dar şi soluţionarea acestui conflict îngheţat nu au fost posibile pentru că, prin prezența trupelor ruse la Tiraspol, Rusia încalcă integritatea teritorială a Republicii Moldova.

După cum şi Maia Sandu a declarat la inceputul acestei luni, nu există niciun acord semnat de Republică Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR - creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a URSS - în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

De menţionat că declaraţiile lui Vladimir Putin sunt contradictorii cu ale altor oficiali ruşi. De la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, până la şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, responsabilii ruşi au afirmat că retragerea "trupele ruse de menţinere a păcii" va duce la o "destabilizare" în regiune.

Dar în tot acest amalgam de declaraţii contradictorii cel mai multe s-a făcut remarcat Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, ultranaţionalist).

În urmă cu două săptămâni Vladimir Jirinovski a ţinut să ne demonstreze cât de ’’liberal-democart’’ este, precizand la un post de televiziune rus că, dacă autorităţile Republicii Moldova vor încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria, contingentul rusesc nu va fi retras, ci se va dubla sau chiar tripla, ameninţând totodată Chişinăul cu o "baie de sânge".

,,Dacă va exista o încercare privind retragerea 'contingentului nostru de menţinere a păcii', noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo", a declarat Jirinovski în cadrul unei emisiuni de dezbateri pe teme politice de la Rossia-1 în data de 4 decembrie.

Dacă Vladimir Putin tot susţine că retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană trebuie făcută după ce va fi identificată o soluție pașnică pentru conflictul înghețat de la Nistru, nu ar trebui să înceapă prin a le cere oficialelor ruşi să renunţe de declaraţii ameninţătoare la adresa Republicii Moldova?

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel