Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia ar putea ajuta Kievul să returneze cetățenii ucraineni de vârstă militară.

„Plângerile (ucrainenilor) cu privire la plecarea compatrioților din țară pentru a evita recrutarea sunt justificate”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladysław Kosiniak-Kamysz.

Săptămâna aceasta s-au format cozi de ucraineni nervoși la consulatele ucrainene din Polonia, încercând în zadar să obțină un nou pașaport înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi care le impune bărbaților ucraineni între 18 și 60 de ani să se întoarcă în țara lor pentru eliberarea documentului.

„Cred că mulți dintre compatrioții noștri au fost și sunt revoltați când văd tineri ucraineni în cafenele și aud despre cât de mult efort ne costă să ajutăm Ucraina”, a spus ministrul polonez al apărării pentru Polsat.

Întrebat dacă Polonia va fi de acord cu cererea Kievului de ajutor pentru returnarea bărbaților ucraineni, ministrul a răspuns că „totul este posibil”.

„Cetăţenii Ucrainei au obligaţii faţă de statul lor”, a adăugat ministrul polonez, care adaugă: „Spunem de mult timp că suntem capabili să ajutăm partea ucraineană să se asigure că cei care sunt obligați să efectueze serviciul militar pleacă în Ucraina”.

 

Sunt cei plecați în străinătate o variantă pentru Armata ucraineană?

 

Legea care obligă ucrainenii să își obțină pașaportul doar din țară intră în vigoare din mai, dar procesul de prelucrare a cererilor a fost oprit de consulatele ucrainene ”din cauza unei defecțiuni a sistemului informatic”, iar cozile au fost imense.

Cei mai mulți refugiați ucraineni se află acum în Germania (peste 1,2 milioane), urmată de Polonia (peste 951 mii), potrivit datelor Eurostat publicate în martie. În România se află peste 144 de mii de refugiați ucraineni.

„Am sunat prieteni în Ucraina și acolo funcționează același sistem. Ne mint. Vor să ne oblige să ne întoarcem în țară cu orice preț”, de exemplu, Vadim, în vârstă de 34 de ani, a spus site-ului de știri Wirtualna Polska.

În mulțime era o femeie cu fiul ei de 18 ani, care nu și-a putut ridica și pașaportul. În timpul apelului, potrivit site-ului, ea a izbucnit în plâns, spunând că nu-și va trimite fiul să fie „o bucată de carne”. „Nu înțeleg ce am făcut. Cum au putut să ia măsuri atât de radicale împotriva noastră?”, a întrebat femeia.

De cealaltă parte, perspectiva celor rămași în țară este alta.

Dacă „un om de vârstă militară a plecat în străinătate, el a arătat statului că nu îi pasă de supraviețuirea lui. Și apoi acesta vine și vrea să primească servicii de la acest stat. Nu merge asa. Țara noastră este în război”, a scris ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pe rețeaua de socializare X săptămâna aceasta. „Șederea în străinătate nu scutește un cetățean de obligațiile sale față de patria sa”, a subliniat el.

Dacă din punct de vedere principial decizia Kievului este corectă, rămâne de văzut cât de eficientă va fi această măsură, având în vedere că o armată cu militari fără motivație este poate mai vulnerabilă decât una cu un număr mai scăzut de trupe.

Soluția, ca în cazul oricărei societăți, ține de clasa politică care trebuie să proiecteze un real sentiment de coeziune în rândul societății prin acțiuni de tipul ”suntem toți în aceeași barcă; nu există caste precum: privilegiați ai sistemului și cei ce sunt folosiți drept carne de tun”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel