Provocări și Oportunități în Piețele de Capital din Europa Centrală și de Est. Conferința Aspen – GMF Bucharest Forum 2024

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Europei / DefenseRomania
Harta Europei / DefenseRomania

Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a abordat și subiectul Creșterii Piețelor Financiare în Europa Centrală și de Est.

 

Panelul ”Creșterea Piețelor Financiare în Europa Centrală și de Est”, organizat în cadrul GMF Bucharest Forum, a abordat factorii cheie care au alimentat creșterea piețelor financiare din întreaga regiune, precum și oportunitățile și provocările care pot apărea.

Unul dintre invitații din panel, Natalia Gavrilița, membru al Consiliului de Supraveghere, Banca Națională a Moldovei, a subliniat provocările în calea atragerii fondurilor externe pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova, în contextul unei piețe de capital slab dezvoltate.

Gavrilița a subliniat necesitatea unor programe de sprijinire a tinerilor antreprenori și a sectoarelor strategice. Programele sunt esențiale pentru creșterea productivității și reducerea deficitului de cont curent.

”Una din prioritățile guvernului de la Chișinău a fost să atragem fonduri externe. E mult de lucru pentru că piața de capital este încă slab dezvoltată, dar avem o serie de programe precum Start-up pentru tineri. Există și programe țintite pentru anumite domenii strategice pentru stat. Dacă vrem să ne orientăm mai mult către export, mai ales că avem un deficit de cont curent mare, trebuie să creștem productivitatea companiilor” a subliniat Gavrilița, adăugând că sectorul public și cel privat trebuie să colaboreze pentru a susține dezvoltarea economică.

Discuțiile din panel au acoperit tendințe precum creșterea piețelor de capital, expansiunea capitalului privat și a capitalului de risc, digitalizarea serviciilor financiare și rolul finanțelor durabile în modelarea viitorului.

Marius Cara, Șeful Biroului Grupului BEI în România, Banca Europeană de Investiții, a discutat despre rolul Băncii Europene de Investiții (BEI) în promovarea coeziunii între statele membre și unificarea pieței de capital a Uniunii Europene, care este una dintre cele opt priorități ale BEI. ”Așa cum evidenția și Raportul Draghi, fragmentarea piețelor de capital este unul dintre cele mai mari obstacole în calea competitivității UE, în raport cu SUA și China”.

El a evidențiat faptul că BEI finanțează diverse sectoare economice vitale pentru creșterea economică durabilă, contribuind astfel la dezvoltarea regională în  domenii vitale precum energiile regenerabile, dar și activități conexe acestora. ”BEI este unul dintre pionierii investițiilor în piața de capital”.

Cosmin Vladimirescu, Director General România și Croația, Mastercard, a evidențiat progresul remarcabil al României în ceea ce privește adoptarea plăților electronice, indicând o creștere semnificativă a numărului de carduri în circulație. ”Este o evoluție remarcabilă față de începutul anilor 2000, când aveam doar 3 milioane de carduri. În 2007 situația era deja alta, cu 5 milioane de carduri. Acum există 35 de milioane de carduri în România”.

El a subliniat că adoptarea plăților electronice contribuie la reducerea economiei gri și la creșterea fiscalizării afacerilor, îmbunătățind standardul de viață.

”Cu cât ei mai multă plăți electronice, cu atât piața gri va fi mai mică, iar afacerile sunt fiscalizate într-o mai mare măsură. Chiar și plata electronică a taxelor contribuie la o colectare mai bună pentru bugetul de stat și cele locale”, a mia declarat Cosmin Vladimirescu.

De asemenea, participanții au evaluat integrarea regiunii în rețelele financiare globale, impactul riscurilor geopolitice și modul în care țările din ECE s-au poziționat ca centre emergente pentru inovare și investiții.

Dóra Piroska, Profesor Asociat, Central European University, Viena, a discutat despre provocările unificării pieței de capital în Europa, subliniind că firmele mici și mijlocii din Europa de Est sunt prea mici în comparație cu cele din Vest.

Ea a indicat o lipsă acută de capital în această regiune și a explicat cum influențele statului asupra fondurilor de pensii și asigurări prioritizează investițiile naționale, limitând fluxul de capital către Europa de Est.

Piroska a concluzionat că băncile sunt mai bine echipate decât piețele de capital pentru a sprijini afacerile mici și mijlocii din regiune.

Marcin Prusak, Director General, Banca Poloneză de Dezvoltare (BGK) a evidențiat rolul important al băncilor de dezvoltare în creșterea afacerilor locale din Polonia, unde peste 50% din bănci sunt deținute de stat. Cu toate acestea, el a subliniat că finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (SME) și a proiectelor de infrastructură a scăzut, în ciuda unei competiții intense în sectorul bancar, iar contribuția la PIB rămâne redusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel