Propaganda rusă „vede” avioane F-16 românești zburând în Odesa, Ucraina. MApN demontează dezinformarea Rusiei

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command

Portalele de propagandă ruse emit din nou dezinformări masive cu privire la avioane de tip F-16 Fighting Falcon care, decolând din România, efectuează misiuni de luptă în Ucraina.

Nu e prima oară când acest scenariu e promovat de portalele de propagandă rusă. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a acționat și de această dată prompt, prin platforma Inforadar, demontând narativul rus.

Vă semnalăm o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Federației Ruse cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spațiul aerian ucrainean,  în regiunea Odessa.

Așa-zise „surse”, neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile românești.

Este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false. Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române execută misiuni de instruire și de Poliție Aeriană exclusiv în spațiul aerian național, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislația internațională.

Intenția de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privința sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal și nejustificat declanșat împotriva sa de Federația Rusă.

Teme similare au mai fost semnalate pe această platformă de combatere a dezinformării, în urmă cu aproximativ o lună”, anunță MApN.

De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.  

De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană și a celor de Poliție Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacității de reacție și descurajării unor posibile acțiuni ostile.  

„Menționăm că scopul Alianței Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.    

Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetățenii trebuie să aibă încredere că informațiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obține doar prin informarea din surse oficiale, mai arată MApN.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel