Propaganda rusă susține că a lovit în Ucraina cu rachete hipersonice Kinjal un aerodrom unde erau dislocate F-16, fără să prezinte nici cea mai mică dovadă

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.

Propaganda rusă spune că există informații neconfirmate despre distrugerea mai multor avioane F-16.

Presa rusă a informat că, în dimineața zilei de 26.09.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un atac cu rachete hipersonice Kinjal asupra aerodromului ucrainean Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki. Martori oculari au confirmat faptul că, în urma loviturilor aeriene, în zona aerodromului s-a produs un nor de fum. După toate probabilitățile, trupele ruse au urmărit apariția unor “ținte grase” pe aerodrom.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat că, între orele 10:00 și 11:00, pe 26 septembrie 2024, au fost înregistrate trei lansări de rachete Kh-47 M2 Kinjal din spațiul aerian al Federației Ruse.

Primele rapoarte despre decolarea unor avioane rusești MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, au fost distribuite de sursele de monitorizare ucrainene în jurul orei 10:00 dimineața. În numai câteva minute, pe canalele rusești de Telegram au apărut rapoarte despre sosirea rachetelor rusești pe aerodromul Starokonstantinov.

Baza aeriană din localitate a fost considerată de către Forțele Armate ale Ucrainei și susținătorii săi occidentali drept una dintre locațiile potrivite pentru desfășurarea avioanelor de vânătoare F-16 de producție americană, din care un lot limitat a fost transferat în Ucraina cu ceva timp în urmă. În plus, pe aerodromul care aparține Brigăzii 7 Aviație Tactică din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, au fost desfășurate periodic arme occidentale cu rază lungă de acțiune.

 

Rușii visează la avioane F-16 distruse în Ucraina fără să prezinte nicio dovadă în acest sens

 

Generalii ucraineni, realizând că serviciile speciale ruse monitorizează în mod constant mișcarea sistemelor de arme de înaltă precizie occidentale, au folosit tactica mutării acestora dintr-un loc în altul. Astfel, aerodromul Starokonstantinov a fost doar una dintre opțiuni. Cu toate acestea, rușii susțin că au primit informații fiabile fie despre prezența pe aerodrom unor avioane F-16, fie a unor rachete occidentale cu rază lungă de acțiune. 

Potrivit jurnalistului și bloggerului ucrainean Anatoly Shariy, „patru avioane de vânătoare F-16 au fost distruse pe aerodromul Starokonstantinov ca urmare a loviturii cu rachete hipersonice rusești de tip Kinjal”.

Informațiile nu au fost confirmate și din alte surse. E foarte cunoscut faptul că propaganda rusă tinde mereu să exagereze pierderile ucrainenilor după fiecare atac. Iar faptul că patru F-16 au fost distruse în același timp e foarte greu de crezut.

Însă, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacul cu rachete hipersonice Kinjal din această dimineață. Avertismentele postate de oficialii militari ucraineni pe rețelele de socializare au anunțat, în mai multe rânduri, decolări de pe aerodromuri din Federația Rusă a unor avioane de vânătoare MiG-31K. De asemenea, reprezentanții ucraineni au confirmat lansarea ulterioară de rachete Kinjal și sosirea a cel puțin două dintre acestea pe aerodromul Starokonstantinov. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel