Propaganda rusă: România şi Bulgaria au arme pe care intenţionează să le folosească împotriva Rusiei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un briefing, susţinut în cursul zilei de joi, că infrastructura militară din Bulgaria şi România este în curs de modernizare, iar arme ofensive sunt desfășurate pe teritoriul acestora şi vor putea fi folosite împotriva Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, şi-a început discursul mincinos şi propagandistic cu o naraţiune pe care Moscova o tot rostogoleşte de ceva timp, şi anume că activitatea militară a NATO în Marea Neagră subminează stabilitatea regională, făcându-se referire la prezenţa navelor militare americane.

Zaharova a uitat să menţioneze că prezenţa navelor militare americane şi a celorlalte state membre NATO – în special a celor riverane la Marea Neagră – s-a intensificat după anul 2014, ca urmare a agresiunii militare, anexării şi militarizării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

De precizat că Zaharova a omis în mod intenţionat să precizeze că navele militare ale statelor membre NATO care nu sunt riverane la Marea Neagră – în special cele ale SUA – îşi desfăşoară activitatea în această regiune ţinând cont de prevederile Convenţiei de la Montreux.

Astfel, Rusia, prin vocea propagandistă a Mariei Zaharova, a susţinut că navele militare NATO intră tot mai frecvent în porturile de la Marea Neagră ale statelor membre ale Alianței și ale statelor partenere, cu referire în special la Ucraina şi la Georgia. Rusia se mai declară deranjată şi de prezenţa dronelor americane de recunoaştere în apropierea granițelor sale, dar fără să precizeze că nu au existat situaţii în care să fie încălcat spaţiul aerian.

 

Naraţiune mincinoasă: România şi Bulgaria au arme ofensive pe care vor să le folosească împotriva Rusiei

 

Mariei Zaharova a susţinut, în briefing-ul de joi, că infrastructura (n.a militară) a Bulgariei și a României este în curs de modernizare, iar arme ofensive sunt desfășurate pe teritoriile celor două state. Oficialul rus a mers atât de departe cu minciuna, încât a susţinut că ,,în timpul exercițiilor militare, personalul militar gândeşte scenarii care includ, printre altele, bombardamente pe teritoriul Rusiei, cu ajutorul bombardierelor strategice americane B-52 Stratofortress care sunt capabile să transporte arme nucleare.’’ 

Trebuie precizat că Zaharova a lansat această naraţiune mincinoasă ca răspuns la următoare întrebare: Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO va continua să-și extindă prezența militară în regiunea Mării Negre ca răspuns la întărirea unităților militare ale Rusiei în Crimeea. Cum va răspunde Moscova ?

Citeşte şi: Două F-16 românești au efectuat misiuni cu două bombardiere americane B-52

Accentul pus de Zaharova pe prezenţa bombardierelor strategice americane B-52 Stratofortress în spaţiul aerian al Marii Negre, arată că oficialul rus a vrut să transmită că România şi Bulgaria deţin arme nucleare pe care vor să le utilizeze împotriva Rusiei. Declaraţiile Mariei Zaharova sunt o dovadă că Rusia nu a slăbit acţiunile de război informaţional şi propaganda împotriva statelor membre NATO. 

 

Bulgaria combate minciunile Moscovei

 

Prim-ministrul bulgar Boyko Borisov a negat sâmbătă declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, potrivit căreia țara sa și România depozitează arme ofensive, inclusiv arme nucleare.

Mass-media bulgară a prezentat pe larg declarațiile Mariei Zaharova şi a considerat că acestea sunt o reacție la informația potrivit careia Statele Unite încep negocierile privind desfășurarea a 2.500 de militari pe teritoriul Bulgariei. Cei la 2.500 de militari americani for fi dislocaţi în Bulgaria, prin rotaţie, ca parte a unui acord semnat la 7 octombrie în timpul unei întâlniri între ministrul bulgar al apărării Krasimir Karakachanov și secretarul american al Apărării, Mark Esper – în funcţie la momentul respectiv.

„Afirmația că Bulgaria are arme, inclusiv nucleare, pentru a pregăti un atac este provocatoare”, a subliniat Borisov. El a explicat, de asemenea, că singurele schimbării care au loc la nivelul Forțelor Armate Bulgare ţin de „modernizarea aviației, a forțelor terestre și a marinei, care au fost planificate și cunoscute de mult timp”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel