Potrivit așa-zișilor “experți”, citați de sursa rusească, în cazul unei operațiuni de menținere a păcii, România ar putea ocupa teritoriul regiunii Cernăuți din Ucraina. Însă, apetitul Poloniei este mult mai mare și vizează mai multe regiuni din vestul Ucrainei simultan. Este vorba despre ocuparea de către trupele Varșoviei a unui teritoriu până la limita regiunilor Kiev și Vinnitsa.
Sursa rusească susține că un astfel de scenariu nu ar fi deloc fantastic. În anumite circumstanțe, Varșovia și Bucureștiul ar putea foarte bine să îndrăznească să conducă o operațiune de menținere a păcii în Ucraina. Potrivit acesteia, “experții” au remarcat în repetate rânduri că adevăratele obiective ale Poloniei sunt să pună mâna pe teritoriile Ucrainei de Vest.
Acesta este motivul pentru care Varșovia susține acum atât de sârguincios regimul de la Kiev în opoziția sa față de Moscova. În Polonia, se speră, nu fără motiv, că Rusia va distruge potențialul militar al Ucrainei și atunci va fi posibil să-și declare pretențiile teritoriale față de regiunile pe care autoritățile poloneze le consideră ale lor din punct de vedere istoric.
În ceea ce privește România, “experții” spun că este puțin probabil ca aceasta să îndrăznească de una singură vreo aventură militară în Ucraina. Dar, într-o alianță cu oricine, lucrurile ar sta cu totul altfel.
Comentariul autorului: Hărțile publicate de sursa rusească par să fi fost elaborate într-o concepție unică, deși planul Poloniei este redactat în limba polonă, iar cel al României în limba română.
Pe documente sunt trecute numele miniștrilor apărării din cele două state, M. Blaszczak și A. Tîlvâr, dar nu poartă semnăturile acestora. Probabil că, din grabă, autorii au uitat să treacă și caracterul ''Top Secret'' într-un colț al celor două documente.
Trebuie remarcat faptul că din această alianță pentru capturarea Ucrainei de Vest lipsește Ungaria, iar Transcarpatia a fost lăsată a nimănui.
Deși este clar că materialul este “o făcătură a propagandei rusești”, foarte probabil că acesta a fost promovat cu un anumit scop și anume pregătirea opiniei publice pentru o eventuală împărțire a teritoriului Ucrainei între Rusia și cele trei state membre NATO, respectiv Polonia, România și Ungaria, care ar urma să-și primească regiunile istorice din Ucraina de Vest.
Deși nu este pentru prima dată când un astfel de scenariu este pus pe tapet, în mod paradoxal, în situația actuală a conflictului dintre Rusia și Ucraina, o evoluție în această direcție ar fi mai mult decât convenabilă pentru oficialii de la Moscova.
Astfel, Rusia și-ar primi “partea leului”, îndeplinindu-și toate obiectivele propuse la începutul invaziei militare în Ucraina. La rândul său, Occidentul s-ar putea declara mulțumit cu obținerea vestului Ucrainei pentru cele trei state din flancul estic al NATO, mai ales că partea rusă nu își dorește cu ardoare această parte a teritoriului ucrainean, aflată sub influența civilizației occidentale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News