În susţinerea acuzaţiilor sale, "Golos" a enumerat, într-un raport de evaluare, "votul multiplu, umplerea urnelor de vot" şi "încălcarea confidenţialităţii votului".
Zeci de milioane de alegători nu şi-au putut exprima votul pe teren neutru. "Un număr semnificativ de voturi au fost adunate prin votări organizate direct la întreprinderi şi instituţii, de fapt sub controlul conducerii lor", subliniază "Golos", potrivit Agerpres.
Totodată, Uniunea Europeană (UE) a îndemnat Rusia să prezinte clarificări asupra neregulilor denunţate că ar fi avut loc în timpul referendumului constituţional organizat pentru a-i permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, informează AFP, citat de Agerpres.
,,Avem cunoştinţă de acuzaţii privind nereguli (...). Ne aşteptăm, prin urmare, ca aceste raporturi să facă obiectul unei anchete corespunzătoare, pentru că este vorba de acuzaţii grave", a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.
UE a deplâns lipsa unei campanii, "ceea ce i-a privat pe alegători de acces la o informaţie echilibrată şi la o dezbatere corespunzătoare pentru aducerea unor modificări (la Constituţie) atât de importante", a subliniat purtătorul de cuvânt european.
Rezultatele înseşi au fost "falsificate", a adăugat asociaţia de monitorizare
Observatorii independenţi sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot.
Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidenţiale şi alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.
'Țarul Vladimir'. Rușii au validat într-o manieră covârșitoare revizuirea Constituţiei, ceea ce îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.
Ruşii au validat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei. După numărarea a 100% din sufragii, votul "împotrivă" a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%. Pragul pentru ca referendumul să fie validat era de 50% în ceea ce privește prezența.
Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi.
Ruşii au fost încurajaţi să participe la referendumul desfăşurat timp de o săptămână prin tombole cu premii în apartamente şi publicitate pentru celelalte modificări din pachetul de reformă, cum ar fi protecţia pensiilor şi interzicerea de facto a căsătoriilor homosexuale.
Din ordinul lui Putin, cei care mergeau miercuri la vot însoţiţi de copii au primit câte un premiu de 10.000 de ruble (141 de dolari).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News