Viitorul tanc de luptă franco-german, un proiect ambiţios şi necesar care nu înregistrează progrese semnificative. Germania nu a aprobat încă fondurile necesare pentru a finanța următoarea etape

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă viitorul sistem de luptă aeriană [SCAF] înregistrează unele întârzieri, proiectul viitorului tanc franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’, se află în impas. Lansat, ca și SCAF, în anul 2017, acest program nu ar fi trebuit să pună probleme insurmontabile în măsura în care urma să fie încredințat joint venture-ului KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. În mod evident, nu ar trebui să existe nicio dificultate în împărțirea echitabilă a sarcinilor între cei doi parteneri, în conformitate cu principiile care au fost stabilite de la început.

 

Acest lucru a complicat foarte mult calculele si planurile stabilite initial până in punctul în care nu se intrevede momentan o solutie petru continuare programului, deoarece dezacordurile, în special în ceea ce privește armamentul principal al acestui viitor tanc, nu au fost încă depășite.

În plus, Bundestag-ul [camera inferioară a Parlamentului german] nu a aprobat încă fondurile necesare pentru a finanța următoarea etapă. Ca urmare, programul MGCS este încă blocat în așa-numita fază de proiectare "SADS Partea 1", care a fost prelungită în mod regulat timp de mai multe luni, potrivit publicației Opex 360.

Ca să înrăutățească si mai mult situația, Rheinmetall a prezentat recent un nou tanc de luptă, KF-51 "Panther", prezentându-l ca potențial succesor al actualului Leopard 2... deși s-a înțeles că acesta din urmă va fi înlocuit, ca și Leclerc-ul francez, de tancurile care vor rezulta din programul MGCS.

În august, și după ce avansase ipoteza unei soluții "franceze" pentru înlocuirea tancului Leclerc, generalul Pierre Schill, șeful Statului Major al Forțelor Terestre franceze, estimase în iulie anul trecut că Berlinul trebuie să ia cat mai curand posibil o "decizie politica" pentru a scoate programul MGCS din impas. De la apelul generalului francez a trecut mai bine de un an, iar Germania tot nu a luat o decizie.

Cu toate acestea, Emmanuel Chiva, directorul Agenției pentru Inovare în Apărare (DGA), a precizat recent ca  acest program [MGCS] este esențial pentru dezvoltarea bazei industriale și tehnologice de apărare europene [BTID]".

Generalul Schill a evocat ca orizont de timp anul 2040 pentru ca Franta sa inlocuiasca toate tancurile Leclerc si nu 2035, cum se întâmpla anterior. 

Acestea fiind spuse, a continuat el, "în cazul unei întârzieri, am putea modifica prelungii durata de viata pentru tancurile le Leclerc pana in 2050, incluzând in acest proces digitalizarea mijloacelor de observare.

Dupa cum aminteste publicatia Opex 360, generalul Schill a declarat anterior ca este luata in calcul si integrarea pe tancurile Leclerc a sistemelor de protecție activă [APS] de tip "hard kill", care permit detectarea și distrugerea unui proiectil înainte ca acesta să atingă blindajul. Un astfel de dispozitiv nu este prevăzut în prezent pentru programul de modernizare Leclerc XLR.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel