Sunt 10 zile de la momentul la care Ucraina a pierdut prima sa aeronavă F-16, pilotul acesteia fiind ucis în timp ce respingea rachetele și dronele folosite în atacul rusesc din 26 august. Până în acest moment, nu au fost dezvăluite cauzele prăbușirii aeronavei, deși două ipoteze (focul prieten de de la propriile sisteme antiaeriene și o lovitură directă a rachetelor rusești) au fost excluse de oficialii americani și ucraineni.
Cu toate acestea, pierderea prematură a aeronavei, dar mai ales a pilotului, nu poate să nu ne ducă cu gândul la timpul extraordinar de scurt în care a fost efectuat tot procesul de transfer al aeronavelor F-16, împreună cu pregătirea piloților care au fost nevoiți să intre în luptă imediat după operaționalizarea aeronavelor. Pierderea Ucrainei a fost cu atât mai importantă cu cât pilotul avionului era Oleksii Mes cu indicativul Moonfish, unul dintre cei mai experimentați piloți ai Ucrainei.
În acest context, informațiile privind procesul de pregătire al piloților capătă o altă greutate.
Astfel, notăm anunțul Canadei care, prin ministrul său al Apărării, Bill Blair, a declarat că primul grup de piloți ucraineni a sosit în Canada săptămâna aceasta pentru a se pregăti pentru pilotarea avioanelor F-16.
Anunțul a fost făcut în timpul întâlnirii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei Ramstein. Blair a menționat că această pregătire a piloților este finanțată în prezent din fondul de 389 de milioane de dolari, alocat de Canada sprijinirii Ucrainei. Țara va oferi, de asemenea, echipamente critice și alt sprijin bazelor și flotelor aeriene ucrainene, a menționat ministrul.
Țările de Jos transferă echipamente F-16 și rachete în Ucraina
Între timp, Olanda anunță că va furniza un ajutor de 80 de milioane de euro care constă în echipamente de întreținere și rachete aer-aer pentru avioanele multifuncționale F-16. Anunțul a fost făcut tot la reuniunea în format Ramstein din Germania, așa cum sunt cunoscute întâlnirile Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Oficialul olandez nu a dat detalii despre numărul și tipurile de echipamente și nici nu a indicat momentul când vor fi transferate echipamentele, dar intenția este de a oferi ajutorul militar cât mai repede posibil.
„Aeronavele F-16 au nevoie de sprijin și piese de schimb pentru întreținere sau nu vor zbura. Țările de Jos vor furniza echipamente în valoare de 80 de milioane de euro. Pe lângă un număr mare de piese de schimb, activele includ generatoare, vehicule mici, materiale de întreținere, echipamente specializate. Datorită rachetelor aer-aer, Ucraina poate doborî un avion inamic”, a subliniat Brekelmans.
Potrivit The Economist, Ucraina a primit 10 dintre cele 79 de avioane promise, iar până la sfârșitul anului 2024, forțele aeriene ucrainene ar trebui probabil să poată folosi 20 de avioane de luptă F-16.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News