Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA

Cristian Soare |
Data publicării:
O analiză a unei imagini din satelit realizată de Centrul de sateliți al Națiunilor Unite arată amploarea pagubelor provocate de atacurile rusești la Cernihiv. UNOSAT este una dintre organizațiile care a folosit datele satelitare ale companiei comerciale
O analiză a unei imagini din satelit realizată de Centrul de sateliți al Națiunilor Unite arată amploarea pagubelor provocate de atacurile rusești la Cernihiv. UNOSAT este una dintre organizațiile care a folosit datele satelitare ale companiei comerciale de sateliți Maxar pentru a urmări evoluția războiului. Sursa foto: Maxar/UNOSAT/UNITAR.

Un proiect militar important, aflat în faza experimentală, care are la bază un soft cu inteligență artificială (AI) dezvoltat de armata americană a avut rezultate mixte pe câmpurile de luptă din Ucraina, deoarece cei care se află în spatele acestuia se străduiesc să trimită date şi formaţiile culese de pe câmpul de luptă, cu metode de secol secolul 21 către militari care luptă în ''tranșee din secolul 19", a relatat New York Times (NYT) la 23 aprilie.

Proiectul Maven a început în 2017 și este cel mai important demers al Pentagonului pentru a adopta domeniul încă incipient al inteligenței artificiale pentru război, deschizând calea pentru că algoritmii să ia decizii în locul soldaților și comandanților.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a reprezentat prima ocazie de a testa modul în care sistemul ar funcționa într-un război terestru convențional între două armate.

Un volum mare de date din nenumărate surse - de la sateliți la feed-urile de pe Instagram ale soldaților ruși - a fost introdusă în Proiectul Maven, mult mai mult decât ar putea oamenii să sorteze și să verifice fără ajutor din partea unor softuri.

Proiectul Maven este cel mai cunoscut program bazat pe inteligență artificială al Departamentului Apărării, conceput pentru a procesa imaginile și înregistrările video de la drone și pentru a detecta automat potențialele ținte.

Se pare că unul dintre principalele obiective actuale ale Proiectului Maven este de a accelera detectarea automată a țintelor, iar apoi acest set de date să fie transmis către un roi de drone kamikaze autonome care pot căuta și distruge țintele inamice cu o contribuție minimă din partea operatorilor umani.

 

Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi pentru un soft militar cu AI

 

Potrivit Bloomberg, tehnologia se îmbunătățește, dar mai are încă un drum lung de parcurs. Atunci când folosesc diferite tipuri de date imagistice, soldații pot identifica corect un tanc în 84% din cazuri, în timp ce softul AI Project Maven se apropie de 60%, procentul scăzând la 30% în condiții meteo dificile.

În primul an de război, Rusia abia și-a folosit capabilitățile de război electronic. Astăzi le utilizează intens, derutând valurile de drone pe care ucrainenii le aruncă în lupta. Chiar și rachete lansate de sistemele HIMARS, care ar fi trebuit să facă o diferență uriașă pe câmpul de luptă, au fost ''direcționate greșit'' uneori, pe măsură ce rușii au învățat cum să interfereze cu sistemele de ghidare.

Puternicele interferențe electromagnetice generate de sistemele ruseşti de război electronic din Sevastopol: Sursa Foto: Agenția Spațială Europeană.

Deloc surprinzător, toate aceste descoperiri se regăsesc acum într-o serie de studii cu titlul de „lecții învățate”, efectuate la sediul Pentagonului și al NATO de la Bruxelles, în cazul în care trupele NATO se vor afla vreodată în situaţia de a lupt directă cu forțele ruse. Printre acestea se numără descoperirea că, atunci când nouă tehnologie întâlnește brutalitatea războiului de tranșee de modă veche, rezultatele sunt rareori cele așteptate de planificatorii Pentagonului.

Cu toate acestea, tehnologia a fost utilă, iar Ucraina folosește o versiune a Proiectului Maven "care nu se bazează pe aportul celor mai importante servicii de informații americane sau pe sisteme avansate", relatează NYT.

Ucraina a echipat unele dintre dronele sale de atac cu capacități de țintire bazate pe inteligență artificială, care ar fi fost folosite în cadrul campaniei în curs de desfășurare a Ucrainei pentru a viza industria energetică rusă.

În ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat atacuri din ce în ce mai regulate asupra rafinăriilor de petrol rusești și a altor instalații industriale cu ajutorul dronelor cu rază lungă de acțiune, inclusiv pe 2 aprilie. În total, se pare că atacurile recente au perturbat între 12-14% din capacitatea de rafinare a Rusiei.

O sursă anonimă a declarat pentru CNN pe 2 aprilie că unele dintre aceste drone au început să folosească o versiune simplă a unui soft cu inteligență artificială care ajută dronele să-şi fixeze cu precizie ţinta, chiar şi în zone cu sisteme de război electronic.

,,Zborurile sunt stabilite în avans cu aliații noștri, iar avioanele urmează planul de zbor pentru a ne permite să lovim țintele cu precizie de câțiva metri'', a declarat sursa.

Un analist a declarat pentru CNN că utilizarea chiar și a acestei forme de bază de inteligență artificială, cunoscută sub numele de ''machine vision'', permite ca o dronă să fie programată să cartografieze terenul pe traiectoria sa de zbor înainte de a fi folosită, ceea ce înseamnă că drona nu are nevoie de date din sateliții.

Deși alte detalii specifice despre Proiectul Maven în Ucraina nu sunt publice, NYT afirmă că acesta a ajutat forțele ucrainene să țintească inamicul și, mai important, a oferit atât Kievului, cât și Washingtonului lecții despre punctele slabe ale inteligenței artificiale și despre domeniile în care aceasta trebuie îmbunătățită.

,,Iar oficialii Pentagonului înțeleg acum, într-un mod în care nu au înțeles până acum, că sistemul american de sateliți militari trebuie să fie construit și setat complet diferit, cu configurații care seamănă mai mult cu constelațiile de sateliți mici Starlink ale lui Elon Musk", scrie New York Times.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel