Proiectul „Corveta de patrulare europeană” va intra în lucru

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Comitetul director al Agenției Europene de Apărare (EDA – European Defense Agency) a aprobat recent lansarea unui proiect de cooperare care vizează dezvoltarea unei corvete europene de patrulare.

În realizarea proiectului, sunt implicate Italia, țară coordonatoare, Franța, Spania și Grecia. Statele participante își propun să producă prima corvetă în 2026-2027.

Potrivit Naval News, principalele caracteristici constructive ale navei sunt: deplasament total 3000 - 3500 tone; lungime 110 metri; pescaj 5,5 metri.

Directorul executiv al EDA, Jiří Šedivý, a declarat că proiectul European Patrol Corvette (EPC) răspunde direct la un decalaj în capabilitățile europene  de apărare, și anume cel privind manevrabilitatea și superioritatea navală, cunoașterea situației maritime și proiecția forței.

Generalul Giovanni Iannucci, directorul italian privind capabilitățile, a precizat că EPC va fi caracterizată printr-o abordare multifuncțională și modulară, care va permite, pe lângă misiunile clasice (asigurarea securității maritime și a libertății navigației, lupta împotriva terorismului etc), și îndeplinirea de sarcini civile cum ar fi activități anti-poluare, operații de asistență umanitară și intervenții în caz de dezastre naturale.

Forțele Navale franceze vor cumpăra 9 – 11 corvete. Marina italiană, la rândul său, intenționează să achiziționeze opt EPC, care să înlocuiască navele proiect “Cassiopea” și “Comandante” aflate în serviciu de 30 respectiv 20 de ani.

EPC face parte din proiectele inițiate în cadrul PESCO (Permanent Structured Cooperation – Cooperarea Structurată Permanentă). PESCO, înființată în 2017, este un cadru și un proces pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării, între statele membre UE, care sunt dispuse să participe la proces. Un număr de 25 de state membre ale UE s-au alăturat PESCO, luându-și angajamente pentru a investi, planifica, dezvolta și opera împreună capacități de apărare în cadrul Uniunii.

Proiectele PESCO (în număr de 47) pentru perioada următoare, sunt structurate pe următoarele domenii: (1) pregătire și facilități aferente; (2) sisteme și formațiuni terestre; (3) domeniul maritim; (4) sisteme aeriene; (5) sisteme de sprijin; (6) cyber și C4ISR; (7) spațiu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel