Publicitate
Acesta a fost folosit de forțele de ocupație ruse pentru a ataca din trei direcții: mai întâi de-a lungul graniței regiunilor Harkiv și Luhansk în direcția Kupjansk și Lîman, apoi lângă Avdiivka și în weekend lângă Robotîne, în vestul regiunii Zaporojie.
Forțele ruse nu au demonstrat încă capacitatea de a asigura câștiguri semnificative din punct de vedere operațional sau de a efectua manevre mecanizate rapide pe suprafețe mari, iar capturarea Avdiivka nu ar trebui văzută ca o demonstrație a acestei capacități, scrie ISW.
Potrivit TASS, forțele ruse au controlat complet și zona fabricii de cocsificare gigant de la periferia orașului Avdiivka, unde, duminică, soldații ucraineni ar fi trebuit să se ascundă.
„Grupul central de trupe care dezvolta ofensiva a preluat pe deplin controlul fabricii de cocsificare în direcția Avdiivka. Pe clădirile administrative ale uzinei au arborat steaguri rusești”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, care spune că forțele ucrainene continuă să se retragă din zonă.
Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrskîi, a declarat sâmbătă că trupele ucrainene s-au retras de la Avdiivka pentru a nu fi încercuite. Cu toate acestea, unii dintre soldați au fost capturați, numărul lor exact nu a fost precizat.
Între timp, atmosfera de la Conferința de Securitate de la Munchen nu a fost prea veselă.
„Vom avea o problemă cu Rusia, indiferent de modul în care se termină războiul”, pare să sintetizeze situația amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.
Totuși, oficialul NATO a avertizat, de asemenea, că, în timp ce Occidentul „s-ar putea să fi fost prea optimist în 2023” cu privire la război, acum „trebuie să se ferească de a nu fi prea pesimist în 2024”.
Avdiivka, cea mai mare schimbare pe front din mai 2023, când rușii au capturat Bahmutul după lungi bătălii sângeroase
Comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, maiorul Maksîm Zhorin a explicat pentru publicația NV că în ultimele zile, cât a luptat la Avdiivka, unitatea sa a produs rușilor pierderi majore, dar resursele inamicului sunt uriașe. ”Timp de câteva zile, conform calculelor noastre, inamicul a suferit [pierderi] ca urmare a muncii noastre, aproximativ 1.200 ( uciși — n.d.), cel puțin 3.500 — răniți. Și cel puțin 20 de vehicule blindate au fost distruse”.
Harta zonei din jurul orașului Donețk / ISW
Potrivit acestuia, unitățile rușilor sunt superioare celor desfășurate la Bahmut. ”Cantitatea de infanterie, echipament și muniție pe care (rușii) le foloseau a fost pur și simplu nebună. Și era imposibil să ținem (Avdiivka) cu unitățile pe care le aveam”, a mai spus Zhorin, care a adăugat că armata rusă folosește cu succes bombe aeriene ghidate, care pot fi lansate de aeronave ce zboară la 60-70 de kilometri de linia frontului. ”În medie, cădeau zilnic cam 60-80 de bombe aeriene ghidate”.
Ofițerul ucrainean evaluează că rușii au rezerve pentru a încerca să înainteze în continuare. ”Cred că în viitorul apropiat vom avea o situație dificilă nu numai în zona Avdiivka, ci în special în sud. De asemenea, există și o mare amenințare în nord - în zona regiunii Harkiv și Kupiansk”, conchide Maksîm Zhorin.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News