"Succesul nu este nicidecum garantat, dar nu imposibil", a temperat pentru o sursă diplomatică din partea europenilor, promiţând în acelaşi timp "dublarea eforturilor" pentru realizarea acestuia.
Reprezentanţii statelor care mai sunt părţi la acord (Iran, China, Rusia, Franţa, Germania, Marea Britanie), care au discutat cu puţin peste o oră, "au notat progresele incontestabile realizate", a comentat pe Twitter ambasadorul rus Mihail Ulianov, subliniind un "optimism prudent".
"Nu există un termen limită, dar participanţii vizează o încheiere fructuoasă a discuţiilor în aproximativ trei săptămâni", a continuat el. "Este realist? Vom vedea", a mai spus diplomatul rus.
La rândul lor, cele trei ţări europene şi-au exprimat regretul pentru lipsa de progrese în această săptămână.
"Avem mult de lucru şi mai avem puţin timp. În acest context, am fi sperat la mai multe progrese", au subliniat ei, explicând că "punctele cele mai critice nu au fost încă rezolvate".
"Discuţiile au devenit oarecum mature, dezacordurile apar mai clar", iar faza de redactare "avansează lent", a declarat viceministrul de externe iranian şi şef al delegaţiei la Viena, Abbas Araghchi, intervievat de televiziunea de stat Irib.
Negociatorii "se întorc în capitalele lor" şi şi-au dat întâlnire "vinerea viitoare", a precizat ministerul într-un comunicat.
Toţi "au fost de acord că lucrul urmează să continue cu viteză şi seriozitate mai mare în următoarea sesiune", a adăugat Teheranul.
SUA s-au retras din acord în 2018
JCPOA, acronim englez care desemnează în mod obişnuit acordul internaţional privind programul nuclear iranian, ar trebui să împiedice Republica Islamică să doteze cu arma atomică, dar este muribund de când Donald Trump a retras Statele Unite, în 2018, şi a impus din nou sancţiuni împotriva Teheranului.
Sâmbătă dimineaţă, europenii, ruşii şi chinezii au avut consultări comune cu americanii, potrivit unui diplomat european, dar fără iranienii care au refuzat să se întâlnească cu emisarii Washingtonului, negocierile fiind prin urmare purtate indirect.
Procesul a demarat la începutul lui aprilie şi protagoniştii amintesc în mod regulat că sarcina este "complicată", iar obstacolele numeroase.
Trei grupuri de experţi abordează acest subiect.
Este vorba de a scrie negru pe alb ce măsuri punitive este pregătit să ridice guvernul american al lui Joe Biden şi cum intenţionează Iranul să revină în schimb la restricţiile pe care le-a încălcat în domeniul nuclear.
Potrivit lui Abbas Araghchi, "s-a ajuns la un acord" pentru retragerea sancţiunilor care afectează sectoarele energetic (petrol şi gaze în special), auto şi financiar, precum şi "majoritatea" celor care vizează instituţii şi oficiali ai regimului, dar continuă discuţiile asupra altor cazuri.
O altă provocare este de a defini "posibila succesiune" de paşi practici pentru a readuce acordul pe drumul cel bun.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News