Programul MILGEM: Turcia intenţionează să construiască altei trei fregate, cu implicarea unor companii străine. Ce condiţii pune Ankara?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritatea turcă pentru Industria de Apărare a lansat licitații pentru construcția a trei noi fregate clasa (I) Istanbul, în cadrul programului său național pentru construcţia de nave militare, denumit MILGEM.

Informațiile privind derularea licitaţiei au fost publicate pe site-ul oficial al Directoratului turc pentru Industria de Apărare (Savunma Sanayii Başkanı - SSB), pe 22 decembrie 2021. După cum reiese din documentul publicat pe site-ul SSB, se intenţionează construirea a trei noi fregate polivalente în cadrul noului proiect Istanbul, partea a programului MILGEM.

Fregata - TCG Istanbul (F-515), care este a cincea în cadrul programului MILGEM, a fost lansată la apară în ianuarie 2021 și este programată să fie pusă în funcțiune în 2023. Astfel, prin derularea acestei noi licitaţii se doreşte construirea celei de-a șasea, a șaptea și a opta nave în cadrul programului MILGEM.

„Implicarea industriei locale în construcţia celor trei nave va fi mai mare decât pentru cele construite anterior”, a susținut Ismail Demir, şeful SSB, insistând că „navele vor avea un design 100% turcesc.”

De amintit că, în cadrul proiectului MILGEM, au fost construite patru corvete de clasă Ada (F 511 Heybeliada, F 512 Büyükada, F 513 Burgazada și F 514 Kınalıada - transferate marinei turce în perioada 2011-2019).

În cadrul programului MILGEM, corvetele clasa Ada TCG Heybeliada au fost puse în funcțiune în 2011, TCG Buyukada în 2013, TCG Burgazada în 2018 și TCG Kinaliada în 2019. A cincea navă, fregata clasa TCG Istanbul , este este programată să fie pusă în funcțiune în 2023. SSB spune că primele cinci nave conțin 75% componente şi materiale dezvoltate pe plan local.

 

Ce condiţii pune Directoratul turc pentru Industria de Apărare 

 

Fregatele clasa I vor fi utilizate pentru efectuare de misiuni de recunoaștere și supraveghere; apărarea bazelor și a porturilor; război antisubmarin, antiaerian și de suprafață; operațiuni amfibii; și misiuni de patrulare.

Potrivit Defense News, doar șantierele navale turce sau companiile străini care deţin sau au un parteneriat cu un şantier naval din Turcia au voie să participe la acesta licitaţie. 

SSB cere, de asemenea, ca ofertanții care se înscriu la acesta licitaţie să fii construit anterior o platformă navală de suprafață sau să construiască în prezent una în parteneriat cu guvernul turc.

Un oficial al SSB a precizat pentru Defense News ca fregatele din clasa I vor fi propulsate de motoare care provin de la companii străine. Totodată, Directoratul turc pentru Industria de Apărare aşteaptă ca cea mai importantă companie turc de apărare Aselsan să furnizeze o gamă largă de sisteme, inclusiv tehnologie antisubmarin, antiaeriană și de suprafață; sisteme de recunoaștere și supraveghere; capabilități de război electronic şi multe alte tipuri de sisteme moderne care să răspundă cerinţelor marinei turce.

„Ne așteptăm ca aproape 250 de companii locale să ia parte la programul pentru construirea acestor fregate”, a declarat oficialul SSB pentru Defense News, sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Surse din industrie turca au spus că printre companiile turcești care s-ar putea înscrie la această licitaţie sunt: șantierul naval Anadolu, șantierul naval Sefine, șantierul naval Sedef, șantierul naval TAIS, șantierul naval Istanbul, șantierul naval Dearsan, RMK Marine, șantierul naval Desan, șantierul naval Ares și Yonca-Onuk.

Mai mulţi oficialii turci din domeniul achizițiilor militare nu au reuşit mult timp să ajungă la un numitor comun dacă Turcia să construiască una sau trei fregate și dacă șantierele navale private sau un șantier naval turcesc ar trebui să administreze programul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel