Programul F/A-XX al U.S. Navy pentru avionul de generaţia a VI-a primeşte un miliard de dolari

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
FA-XX Concept, open sources
FA-XX Concept, open sources

După ce sistemele antiaeriene au interzis aviației să folosească cerul, în războiul ruso-ucrainean, aleșii americani au devenit mai îngăduitori cu programul avionului de luptă de generația a șasea al Marinei. Congresmenii de la Washington au restabilit aproape complet finanțarea pentru programul F/A-XX al U.S. Navy în recentul compromis pe Legea de Autorizare a Apărării Naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2024, după ce inițial o tăiaseră cu mai bine de jumătate.

Încercând să convingă Congresul să aloce banii necesari, Casa Albă a declasificat linia de finanțare a F/A-XX. La începutul lui 2023, Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei, în versiunea sa a proiectului NDAA pe 2024, redusese cu 1,1 miliarde de dolari finanțarea Link Plumeria, invocând „cerințe nejustificate”. Marina solicitase 2,1 miliarde de dolari pentru Link Plumeria în cererea sa de buget pentru exercițiul financiar 2024.

La vremea respectivă, în spațiul public nu se cunoștea că Link Plumeria are legătură cu programul F/A-XX, care este NGAD-ul Marinei americane, doar se specula că investiția mare (al patrulea cel mai mare program de cercetare și dezvoltare al Pentagonului, potrivit Aviation Week) indica un proiect de dezvoltare cunoscut, dar clasificat, cum ar fi F/A-XX.

Situația a rămas neschimbată timp de o jumătate de an, până când Casa Albă a decis să se implice,  declasificând scopul liniei de finanțare Link Plumeria.

Pe 10 iulie, Biroul de Management Buget al Casei Albe (OMB), într-o comunicare către Congres, a spus că reducerea cheltuielilor propusă de comitet pentru Link Plumeria ar dăuna planurilor Marinei de dezvoltare a avionului de luptă F/A-XX.

Dar, de atunci au mai trecut alte aproape șase luni și o contraofensivă ucraineană parțial eșuată până când congresmenii americani și-au schimbat abordarea și au decis să realoce aproape toți banii înapoi.

Iar, războiul ruso-ucrainean tocmai a demonstrat cât de importantă este aviația. Momentan, operațiile decisive sunt blocate fără folosirea aviației, fiecare dintre părți reușind să o contracareze pe cealaltă. Practic, mediul aerian din zona frontului a devenit aproape imposibil de folosit de către avioane și singurele care pot opera deplin în el sunt aeronavele de generația a cincea, deși inclusiv capacitatea acestora este pusă la îndoială, în special cea a aeronavei rusești Su-57.

Dacă avionul rusesc avea într-adevăr capabilitate stealth, cu siguranță ar fi fost folosit pentru a se încerca distrugerea sistemul Patriot sau a altor sisteme strategice ucrainene. Dar, fie Su-57 nu are această capabilitate stealth la un nivel rezonabil de încredere, fie sistemele antiaeriene actuale pot descoperi avioanele de generația a cincea.

Spectrul unui viitor război de uzură împotriva Chinei și Rusiei, cu pierderi mari umane și materiale, este posibil să fi jucat și el un rol în recenta schimbare de poziție din Congres privind cât de rapid ar trebui să vină noul avion și cât de necesar este.

Totuși, versiunea actuală a facturii reduce 50 de milioane de dolari din Proiectul 2937, care este elementul F/A-XX din interiorul Link Plumeria, din cauza „cerințelor nejustificate”.

Se crede că F/A-XX este elementul avionului de luptă cu echipaj al programului de dominație aeriană de generație următoare (NGAD) al Marinei. Structurat în mod similar cu NGAD-ul Forțelor Aeriene, ambele programe sunt o „familie de sisteme” care includ dezvoltarea aeronavelor de luptă cu echipaj, drone fără pilot și alte tehnologii.

Avionul de luptă cu echipaj din NGAD al Marinei va succeda F/A-18E/F Super Hornet, în timp ce aeronava Forțelor Aeriene va înlocui F-22 Raptor.

Pe lângă refacerea finanțării a atât de necesarului F/A-XX, proiectul NDAA vine și cu solicitarea de mai bună informare a Congresului privind progresul înregistrat de cele două programe.

Astfel, se cere Forțelor Aeriene și Marinei SUA să înștiințeze Congresul cu privire la starea programelor aeronavelor de luptă pilotate NGAD (Next Generation Air Dominance) și a programelor de avioane de luptă colaborative autonome, fără echipaj.

În acest scop, ambele servicii vor trebui să furnizeze două rapoarte semestriale care să acopere, fiecare, costurile și statusul capabilității.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel