Este vorba despre sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. Decizia României de a achiziționa astfel de sisteme a stârnit controverse și critici din partea unui alt producător, concernul francez MBDA, după ce în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G).
La vremea respectivă, era anunțat faptul că în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete anti-navă modern, testat și livrat către forțele armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM).
Potrivit MApN, costul programului este estimat la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.
Achiziționarea bateriilor de coastă a trecut de Senat. Ce urmează
Pe data de 3 februarie Senatul a votat cu 87 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 44 de abţineri.
Senatul nu este însă cameră decizională. Proiectul va urma să fie dezbătul în Camera Deputaților, care este for decizionat în cazul de față. Ulterior se pot demara negocierile în vederea semnării contractului.
De precizat că în cadrul votului din Senat grupul parlamentar PSD s-a abținut. Social-democratul Ion Mocioalcă, fost președintele al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, în cadrul arhitecturii parlamentare precedente, a explicat decizia.
Mocioalcă a subliniat cu tărie că decizia de abținere a fost luată nu pentru că social-democrații „ar avea ar avea ceva împotriva unei afaceri oneste cu partenerul strategic al nostru, în speță cu Statele Unite ale Americii. Niciodată”.
„Din contră, credem că această lege era necesară și că Ministerul Apărării, în speță Guvernul României, trebuie să facă acest parteneriat cu Guvernul Statelor Unite”, a precizat Mocioalcă, care a adăugat că problema e că amendamentele propuse care ar fi întărit cadrul legislativ nu au fost adoptate. Este vorba despre introducerea unei componente de offset pentru achiziție.
„Oare partenerul nostru strategic ar refuza ca acest parteneriat să includă și o componentă de offset? Eu mă îndoiesc de acest lucru”, a conchis liderul social democrat.
România va achiziționa patru instalații
În ceea ce privește achiziția, conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii.
SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.
De asemenea, vor fi achiziţionate produsele şi serviciile necesare constituirii unei capacitaţi de producţie şi realizare a mentenanţei pentru sisteme din înzestrarea Forţelor Navale Române, prin cooperare tehnologică şi industrială aferentă acestei capabilităţi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News