Program în domeniul apărării UE. Paşcu: Rol sporit în securitate şi apărare

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu vede un rol sporit în securitate și apărare pentru UE prin Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării.

Plenul Parlamentului European a aprobat marţi la Strasbourg Regulamentul privind înființarea Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP). Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, vicepreședinte al Parlamentului European a fost raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) pentru acest regulament și membru al echipei Parlamentului European care a negociat cu Consiliul și Comisia această legislație în domeniul apărării europene.

Vicepreședintele Paşcu a punctat în dezbaterea care a precedat votul:

"EDIDP este un project pilot care în mod strategic susține competitivitatea, inovația și eficientă industriei europene de apărare. El consolidează autonomia strategică a Uniunii Europene și conectează în mod tactic etapă de cercetare cu cea de dezvoltare a capabilităților de securitate și apărare. Astfel, EDIDP aduce valoarea adăugată a UE în domeniul apărării printr-o cooperare sporită și o utilizare mai judicioasă a bugetelor de apărare. În consecință, EDIDP reprezintă, alături de alte măsuri adoptate sau prevăzute în domeniul securității și apărării, un instrument major în a consolida capacitatea Uniunii Europene de menținere a ordinii mondiale liberale".

Lansare la 1 ianuarie 2019

Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) urmează să fie lansat la 1 ianuarie 2019. Acesta face parte din fereastră de capabilități a Fondului European de Apărare, urmărind să susțină competitivitatea și capacitatea de inovare a industriei de apărare din Uniunea Europeană, inclusiv prin participarea substanțială a întreprinderilor mici și mijlocii. Cu un buget de 500 milioane Euro pentru perioada 2019-2020, EDIDP urmărește sprijinirea statelor membre pentru dezvoltarea capabilităților militare și reducerea fragmentării industriei europene de apărare.

EDIDP va fi urmat de un program mai ambițios, Fondul European de Apărare (2021-2027) cu un buget estimat de 13 miliarde Euro.

Ecouri europene

"Dotarea UE cu o autonomie strategică nu mai este un subiect tabu. Aceasta se concretizează odată cu lansarea unei adevărate politici industriale europene în materie de apărare", şi-a exprimat satisfacţia europarlamentara franceză Francoise Grossetęte, membră a Partidului Popular European (PPE), raportoarea în acest dosar.

Programul aprobat de europarlamentari marţi, în sesiune plenară, este finanţat cu 500 de milioane de euro pentru perioada 2019-2020. El este precursorul Fondului European de Apărare (FED) care va avea alocate 13 miliarde de euro în bugetul european multianual pentru 2021-2027. O sumă de 4,1 miliarde de euro va fi destinată cercetării, în timp ce 8,9 miliarde de euro vor fi alocate pentru dezvoltarea capacităţilor militare.

FED trebuie să finanţeze proiecte elaborate în cooperare. "Criteriul principal de selecţie va fi excelenţa, pentru că UE trebuie să rămână în frunte în acest sector", a subliniat Grossetęte.  Astfel, proiectul de drone militare MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), realizat în cooperare cu Germania, Italia şi Spania, ar urma să beneficieze de aceste finanţări europene.

Programul a fost înfiinţat pentru proiecte în care cooperează cel puţin trei companii din cel puţin trei state membre ale UE. Acordul stipulează că minim 10% din buget ar urma să fie alocat participării transfrontaliere a întreprinderilor mici şi mijlocii, a precizat la rândul său eurodeputata liberală olandeză Marietje Schaake.

"Întreprinderile din ţări ale căror industrii ale apărării sunt mai mici îşi îmbunătăţesc poziţiile, ceea ce este bine pentru Olanda. Trebuie să creăm condiţii de concurenţă echitabile, cu o piaţă a apărării deschisă şi competitivă, în care să combatem protecţionismul", a declarat ea, subliniind că "lumea noastră actuală instabilă are nevoie de o Uniune Europeană strategică autonomă".

"În acelaşi timp, dezvoltarea şi inovarea de capacităţi europene de apărare nu trebuie să ducă la alienarea aşa-ziselor ţări terţe, precum SUA sau, în curând, Marea Britanie (după Brexit). Trebuie să fie luate măsuri în strânsă cooperare cu NATO", a insistat europarlamentara olandeză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel