Adevărul despre producția blindatelor ruse: 85% din tancurile și blindatele livrate în 2023 au fost de fapt echipamente sovietice recondiționate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Serghei Șoigu, pe vremea când deținea funcția de ministru al apărării și inspecta fabricile de armament din Federația Rusă
Serghei Șoigu, pe vremea când deținea funcția de ministru al apărării și inspecta fabricile de armament din Federația Rusă

Dacă va continua să înregistreze același nivel de pierderi, Rusia riscă să rămână, spre a doua jumătate a anului 2025, fără stocuri de echipamente militare sovietice.

Rusia produce masiv armament și lasă impresia că stocurile sale sunt infinite.

The Economist notează că Federația Rusă crește rapid producția de rachete și - mai cu seamă - transformă masivele bombe sovietice de aviație (care se găsesc din belșug în depozitele armatei) în bombe ghidate, care planează câțiva zeci de kilometri, a provocat daune importante apărării ucrainene.

Totuși, producția de echipamentele de înaltă tehnologie, care necesită componente occidentale, își arată limitele. Spre exemplu, ”războiul dronelor” - Moscova se bazează masiv pe dronele iraniene  tip Shahed, iar dronele maritime ucrainene au făcut ravagii printre navele Flotei ruse.

 

Producția blindatelor - adevărul pe care Rusia vrea să-l ascundă

Foto: Ministerul apărării / Șoigu, pe vremea când deținea funcția de ministru al apărării și inspecta fabricile de armament din Federația Rusă. Aici, aflat în vizită de lucru la Uraltransmash - una din fabricile de armament din Urali, unde se produc și se repară obuziere autopropulsate 2S35 Koalitsiya SV, 2S19 Msta-S, 2S3 Akatsiya, 2S4 Tyulpan, 2S5 Giatsint, and 2S35 Koalitsiya SV.

Site-ul olandez Oryx estimează Rusia a pierdut peste 3.235 de tancuri și alte 5.000 de vehicule blindate,  pentru care există dovezi fotografice sau video, dar sugerează că cifra reală este „semnificativ mai mare”.

Până acum, rușii au compensat pierderile uriașe de blindate, apelând la stocurile din perioada sovietică.

Alexander Golts, analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm, spune că Vladimir Putin ar trebui să mulțumească URSS pentru stocurile uriașe de arme care au fost acumulate în timpul Războiului Rece.

Totuși, blindatele, o armă esențială în invadarea Ucrainei, se produc mai greu decât susțin rușii.

Mai exact, atunci când fostul ministru rus al apărării Serghei Şoigu s-a lăudat în decembrie 2023 că au fost livrate 1.530 de tancuri în cursul anului, acesta a uitat să spună că aproape 85% dintre ele nu erau tancuri noi, ci vechi (în principal T-72, dar și T-62 și chiar unele T-55 care datează din anii '50) care au fost scoase din depozit, ”spălate și curățate”.

De la începutul invaziei, aproximativ 175 de tancuri T-90M, varianta modernizată, au fost trimise pe front și se estimează că producția anuală din acest an ar putea fi de 90 de tancuri. Totuși, analistul Michael Gjerstad susține că majoritatea T-90M sunt de fapt upgrade-uri de la T-90A mai vechi.

 

Rezervele de echipamente utilizabile se apropie de sfârșit

 

Așa cum nota mai demult și DefenseRomania, aceste rezerve sunt uriașe, dar nu infinite.

Potrivit estimprilor, în februarie 2024, Rusia mai avea în depozite aproximativ 3.200 de tancuri.

Totuși, analiștii occidentali raportează că peste 70% dintre tancurile vechi aflate în depozite „nu s-au clintit”, fiind într-o stare avansată de degradare.

O parte semnificativă a T-72 a fost depozitată, de la începutul anilor 1990, într-un depozit deschis și este probabil să fie în stare foarte proastă.

La ritmul actual de pierderi, Federația Rusă va atinge în a doua parte a lui 2025 un „punct critic de epuizare” a stocurilor sovietice.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel