Este o decizie în premieră, în baza unei legi care îi protejează pe consumatori de publicitatea mincinoasă, transmit AFP şi Reuters.
Cea mai înaltă instanţă a acestui mic stat din nord-estul SUA fusese sesizată de familiile victimelor masacrului de la şcoala elementară Sandy Hook.
Familiilor le fusese respinsă în primă instanţă cererea de despăgubiri înaintată împotriva Remington şi a filialei sale Bushmaster, care fabrică AR-15 (redenumită XM-15 în versiunea vândută în prezent), o versiune civilă semiautomată a armei militare M-16.
Arma a fost utilizată, la 14 decembrie 2012, de un tânăr de 20 de ani, Adam Lanza, pentru a ucide 26 de persoane, printre care 20 de copii în vârstă de 6 sau 7 ani, în şcoala Sandy Hook din Newton (Connecticut).
Acelaşi model a fost folosit în asasinatele în masă de la Las Vegas în 2017 (58 morţi) şi din Parkland (17 morţi) în 2018.
Rezultatul demersului familiilor victimelor era incert, având în vedere că, din 2005, o lege îi protejează pe fabricanţii de arme în majoritatea acţiunilor în justiţie vizând angajarea responsabilităţii lor într-un act de violenţă comis cu una din armele produse de ei.
În decizia de joi, Curtea Supremă din Connecticut a stabilit că legea din 2015 'nu viza să-i protejeze pe fabricanţii de arme care utilizează metode de marketing contrare eticii şi iresponsabile, promovând un comportament criminal'.
Familiile a nouă victime şi un supravieţuitor au arătat că Remington, împreună cu un vânzător en-gros de arme şi un comerciant local, sunt parţial responsabili de carnagiul de la Sandy Hook dat fiind că reclama la AR-15 nu o prezenta drept 'o armă sportivă sau de apărare', ci drept 'o armă supremă de luptă'.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News