Japonia, producător de Patriot sub licență, ar putea fi cheia apărării antiaeriene a Ucrainei. Rusia amenință Japonia cu „consecințe grave”

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army
Sistem antiaerian de rachete sol-aer american Patriot. Foto: US Army

Recentul numitul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei la Tokyo, Nikolai Nozdrev, a amenințat Japonia cu consecințe grave și cu măsuri de răspuns dacă sistemele de rachete Patriot fabricate în Japonia sub licență americană vor ajunge în Ucraina.

În chiar primul său interviu ca ambasador la Tokyo, Nozdrev a avertizat că Moscova va urmări cu atenție destinația exporturilor de arme japoneze, după ce Tokyo a relaxat reglementările de export la sfârșitul anului trecut.

“Această decizie le permite americanilor, într-un fel, să preia controlul asupra armelor produse de partea japoneză și să dispună de ele după cum doresc. Prin urmare, vom urmări cu atenție pentru a ne asigura că sistemele și rachetele Patriot livrate nu ajung în Ucraina, pentru că, dacă se va întâmpla acest lucru, vor exista cele mai grave consecințe pentru relațiile bilaterale [ruso-japoneze], inclusiv măsuri de răspuns, a declarat ambasadorul.

Diplomatul a specificat că este prea devreme pentru a discuta acțiunile specifice vizate de Moscova, dar că acestea “sunt în curs de elaborare”.

Tokyo ar fi decis să trimită sisteme de rachete Patriot și rachete fabricate în Japonia sub licență americană, după ce, la sfârșitul lunii decembrie 2023, a aprobat relaxarea măsurilor care reglementează exportul de echipamente de apărare produse sub licență către națiunea care a acordat licența.

Agențiile de presă din Japonia au remarcat pe 20 decembrie anul trecut că guvernul nipon a ales astfel, în mod informal, să trimită rachete Patriot în SUA.

Anterior, Japonia exporta în SUA doar piese fabricate în baza unei licențe americane. După relaxarea restricțiilor la export, Japonia va putea exporta sisteme complete în țări străine.

Cu toate acestea, dacă SUA ar transfera aceste sisteme și rachete în Ucraina, ar avea nevoie de un acord oficial din partea Japoniei, lucru care explică vehemența ambasadorului rus față de autoritățile de la Tokyo.

Însă niciunul dintre aceste avertismente puternic formulate nu par a mai descuraja Japonia, care s-a angajat într-o cooperare strânsă cu cel mai important aliat al său, Statele Unite. Sunt informații potrivit cărora cei doi aliați lucrează la un acord comun de sprijin pentru Ucraina și de securitate regională.

 

Împreună pentru Ucraina

 

2. -imagine fara descriere- (sistem-de-rachete-patriot_80729400.jpg)

SUA și Japonia discută despre cooperarea privind echipamentele militare necesare Ucrainei și pentru a identifica soluții adecvate menținerii avioanelor de luptă și navelor de război americane în zona Indo-Pacific.

Unele surse oficiale au declarat presei nipone că cei doi aliați încearcă să elaboreze un plan înainte de 10 aprilie, când este programată întâlnirea de la Washington dintre președinte Joe Biden și prim-ministrul Fumio Kishida. Scopul principal al summitului ar fi probabil să se obțină o creștere a sprijinul nipon pentru stocurile americane de armament și muniție care pot lua calea Ucrainei.

Pâna acum, Japonia s-a abținut să furnizeze arme Ucrainei, sprijinul militar fiind unul redus. La începutul conflictului acesta s-a limitat la veste și căști de protecție, iar în mai 2023 a fost anunțată o viitoare furnizare către Kiev a 100 de vehicule militare.

Tokyo a evitat escaladarea militară cu Rusia și eventualele măsuri de retorsiune, în condițiile în care Rusia și Japonia au o dispută teritorială de lungă durată, privind Insulele Kurile, pe care aceasta din urmă nu a fost dispusă să o escaladeze.

De asemenea, în Japonia a existat percepția că, având în vedere amenințările de securitate în creștere venite din China, Coreea de Nord și Rusia, trimiterea unui sistem crucial de apărare antiaeriană ar putea să afecteze propriile nevoi de securitate și apărare.

Cu toate acestea, acum administrația de la Tokyo apreciază că situația generală poate să nu fie complet împotriva ei. Deși pe termen scurt reducerea limitărilor impuse exporturilor militare ar facilita furnizarea de arme Ucrainei de către SUA generând unele probleme cu Rusia, pe termen lung se așteaptă ca această mișcare să creeze Japoniei mai multe oportunități pentru a vinde arme în alte țări, ceea ce poate deveni foarte profitabil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel