Probleme în paradisul OTSC. Organizația a început manevre militare, dar Armenia a spus din nou pas Rusiei după înfrângerea din Nagorno-Karabah

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia (Facebook)
Sursă foto: Ministerul Apărării din Armenia (Facebook)

În cadrul Centrului de instrucție Gorny din regiunea rusă Novosibirsk, s-a desfășurat (14.08.2024) ceremonia de deschidere a exercițiului de specialitate Cobalt-2024, desfășurat sub conducerea Gărzii Ruse (Rosgvardia), în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Pe timpul manevrelor, este planificată testarea unor noi forme și metode de acțiune a grupării de forțe și mijloace. De asemenea, vor fi testate noi modele de armamente și echipamente militare și vor fi exersate tactici de utilizare a aparatelor de zbor fără pilot.

“În prezent, situația din lume este instabilă, în condițiile intensificării activităților teroriste, a încercărilor de încălcare a ordinii constituționale și a incitărilor la conflicte armate și războaie. Ca urmare, trebuie să fim activi în permanență prin desfășurarea unor astfel de exerciții, în care să implementăm forme și metode noi de ducere a acțiunilor de luptă”, a declarat în discursul său de deschidere a exercițiului comandantul Regiunii Siberia din cadrul Rosgvardia, general colonel Nikolai Markov, citat de agenția de presă Tass.

La exercițiu participă forțe și mijloace, precum și reprezentanți au departamentelor interesate din Federația Rusă, Republica Belarus, Kazahstan, Tadjikistan și Kîrgâzstan.

În prima zi a exercițiului, au fost depuse coroane de flori la memorialul dedicat militarilor căzuți la datorie ai detașamentului de forțe speciale Ermak. De asemenea, au fost executate trageri de luptă cu armamentul individual de tragere din dotarea subunităților de forțe speciale participante la exercițiul Cobalt-2024.

Pe timpul manevrelor, care se vor încheia pe 16 august, participanții vor face schimburi de experiență și își vor îmbunătăți abilitățile de interacțiune între subunitățile de forțe speciale. În același timp, subunitățile care fac parte din

Forțele colective de reacție rapidă ale OTSC își vor perfecționa deprinderile în desfășurarea de acțiuni comune de căutare, descoperire și distrugere a grupărilor înarmate ilegale. În ultima zi a exercițiului, folosind aviația și dronele aeriene, forțele speciale vor lua cu asalt clădiri și vehicule, vor elibera ostatici și vor neutraliza forțele inamicului.

Anterior, secretarul general al OTSC, Imangali Tasmagambetov, a declarat, la cea de-a 16-a ședință plenară a Adunării parlamentare a organizației că, pentru anul 2024, OTSC a planificat desfășurarea a șapte exerciții militare comune, care vor avea loc în Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Pe 20 aprilie 1994, a intrat în vigoare Tratatul de Securitate Colectivă, în baza căruia s-a format OTSC. Participanții la acesta sunt șase state din spațiul ex-sovietic, respectiv Federația Rusă, Armenia, Republica Belarus, Kazahstan, Kârgâstan și Tadjikistan. Scopul principal al OTSC constă în respingerea amenințărilor la adresa securității și stabilității, precum și protejarea integrității teritoriale și suveranității statelor membre, fără a interveni în afacerile lor interne.

Comentariul autorului: Deși reprezentanții ruși nu au făcut referire la acest lucru, trebuie remarcată absența de la exercițiu a Armeniei, care, deși nu a ieșit formal din OTSC, boicotează în mod constant acțiunile organizate la nivelul acesteia.

În urma experiențelor nefaste obținute în timpul conflictului cu Azerbaidjanul pentru enclava Nagorno-Karabah, Armenia a decis să iasă de sub influența Federației Ruse și să se integreze în Occident.

Acest process însă va fi unul extrem de dificil, ținând cont de faptul că pe teritoriul Armeniei se află o bază militară rusă, iar relațiile istorice dintre cele două părți împiedică realizarea unei separări rapide și eficiente. Nu este exclus ca, după Georgia și Ucraina, Armenia să devină un nou punct fierbinte în regiune, din cauza legăturilor cu Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel