Pro sau contra reintroducerii Armatei obligatorii? „România rămâne fără rezervă în 15 ani // Câți ar mai pune mâna pe arme în caz de război?”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Subiectul reintroducerii stagiului militar obligatoriu a fost reluat în ultimele zile în presă în contextul situației internaționale complicate din regiune, dar mai ales în contextul stării în care se află rezerva României.

În cadrul emisiunii Referendum de la Televiziunea Română, în urmă cu aproape exact o săptămână, Iulian Fota, directorul general al Institutului Diplomatic Român, dar și general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), și-au expus puncte de vedere extrem de pertinente și de bine argumentate asupra acestei situații.

„Problema e complexă și provocatoare. (...) Necesitatea unui serviciu militar obligatoriu trebuie să plece de la ideea necesității unei pregătiri militare a cetățenilor care să asigure rezerva Armatei României. Noi definim generic rezerva armatei României pentru că ar trebui să ne ducem cu gândul la rezerva forțelor destinate apărării”, spune generalul Bălăceanu.

„Cei care ar avea o pregătire militară redusă ca timp de la 4-6 luni până la 12 luni cum e încă prevăzut în legea de pregătire a populației pentru apărare nu ar asigura acel necesar de pregătire pentru a fi cei care intră în linia I. În linia I sunt cei din forțele active, profesioniștii. Nu există nicio armată în lume fără rezervă, mai ales în privința resursei umane. Aici Armata României are o problemă serioasă”, a atras atenția președintele AORR.

 

România în 15 ani va rămâne fără rezervă. Polonia - peste 40.000 de rezerviști voluntari, România - sub 1.000

 

2. Sursă foto... (armata-romana-soldat_73109300.jpg)

Sursă foto: MApN

Generalul Bălăceanu, un foarte bun cunoscător al problemelor rezervei Armatei, a venit cu date concrete, arătând că în 5 ani România va pierde clasa I a rezervei, adică cea mai importantă, iar în actualul ritm, în 15 ani nu va mai exista rezervă.

El a dat exemplul Poloniei și modul în care au implementat cadrul legislativ polonezii, exact în același an în care au suspendat serviciul militar obligatoriu. Iar polonezii au azi 40.00 de rezerviști voluntari, în timp ce România, care abia în 2017 a avut prima serie de rezerviști voluntari, are sub 1.000.

„Rezerva nu mai e pregătită prin suspendarea stagiului militar obligatoriu și  prin nedesfășurarea convocărilor de instruire. Trecând timpul, din 2007 până în 2022, sunt 15 ani, cei care sunt în planurile de mobilizare sunt îmbătrâniți. În următorii 5 ani îi vom pierde pe cei din clasa I a rezervei, care sunt cei mai importanți, cei până în 45 de ani. Iar în următorii 15 ani dacă nu găsim forme de pregătire a populației pentru apărare nu vom mai avea rezervă. Și repet, nu există în lume o armată fără rezervă.

A fost o greșeală a decidenților politici pentru că noi am suspendat serviciul militar obligatori în 2007 și abia în 2017, la 10 ani distanță, am avut prima serie de rezerviști voluntari. Rezerva voluntară reprezintă o formă de refacere a rezervei Armatei României. Exemplul Poloniei poate fi concludent. Ei suspendă serviciul militar în 2009, dar tot atunci adoptă legea rezervistului voluntar. Ca atare în prezent ei au peste 40.000 de rezerviști voluntari, noi suntem sub 1.000. Ceea ce este de nepermis”, a conchis generalul Bălăceanu, la TVR.

 

Să nu facem greșeala de a considera pacea eternă

 

3. Sursă foto... (armata-romaniei-nato-romania-mapn_80269700.jpg)

Sursă foto: MApN

Pe de altă parte, Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, a pledat pentru conștientizarea epocii proaste pe care o traversăm”.

„Secretarul general ONU spune că riscul de conflict militar cu care se confruntă NATO e real. Stăm cu ochii pe negocierile dintre americani și ruși. Simplul fapt că ele au existat e încurajator, dar sunt moderat în așteptări. (...) Vremurile sunt proaste, astfel țările nu ar fi atât de tensionate iar revendicările atât de mari, dar să sperăm că diplomația va reuși să deblocheze situația iar dacă va rămâne o relație tensionată va rămâne una rece”, spune Iulian Fota.

„Pe de altă parte acest lucru trebuie să ne arate că nevoia de a ne apăra țara nu trebuie niciodată exclusă. Suntem după mai bine de 80 de ani de pace. Pacea ca și prosperitatea tocește instinctele și induce o stare de automulțumire. Avem impresia că pacea e veșnică și nu va mai trebui niciodată să ne apărăm țara, inclusiv cu arma în mână. Constituția spune la Articolul 55 că cetățenii români au dreptul, dar și obligația să-și apere țara. Constituția e scrisă de cei care înțeleg istoria și știu că oricât de lungă ar fi pacea, oricât de norocoși am fi să trăim un interval lung de pace, la un moment dat, într-o formă sau alta ea tot se va încheia”, a mai adăugat Fota în intervenția sa.

 

„Câte persoane ar fi dispuse să apere țara cu arma în mână la nevoie?”

 

„Ideea pe care ar trebui să o discutăm și recuperarea soluției de armată în termen este să fim conștienți că dacă lucrurile merg prost nu strică ca cetățeni să ne punem din când în când și această problemă. Dacă va suna goarna, dacă țara va fi atacată, dacă va fi nevoie să o apărăm inclusiv cu arma în mână, suntem dispuși să facem lucrul acesta?”, s-a întrebat fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate.

„Sunt state care adoptă atitudini mult mai tranșante, precum țările nordice, care distribuie pliante către populație și instruiesc inclusiv populația ce să facă în cazul unei agresiuni militare. Atmosfera e destul de sumbră și scenariile nu trebuie excluse”, a conchis Iulian Fota, analizând „scenariul militar obligatoriu ca o posibilă soluție la o astfel de nevoie”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel