Principalul mister al noului pachet de ajutor american în valoare de 300 de milioane de dolari: rachetele aer-aer AIM-7

AIM-7 este o rachetă lansată de pe avioane de luptă de producție occidentală care, poate distruge ținte aeriene la o distanță de până la 70 km. Următorul pachet american de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 300 milioane dolari, care a fost alocat pe 31 mai, ascunde și ceva neașteptat pe lângă muniția de calibru 105 și 155 mm destinată sistemelor de artilerie și tancurilor (echipate cu tun de 105 mm), rachetele pentru HIMARS și Patriot.

 

Publicitate

Potrivit publicației ucrainene Defense Express (2 iunie), principala surpriză este racheta aer-aer AIM-7, deoarece celelalte sisteme și muniții, printre care complexele de apărare antiaeriană Avenger cu rază scurtă de acțiune, munițiile de aviație de înaltă precizie nespecificate - cel mai probabil JDAM-ER,  rachetele nedirijate aer-sol Zuni, sunt de așteptat să se afle pe listă, Ucraina primindu-le și anterior.

Racheta aer-aer AIM-7 este destinată luptelor aeriene și poate fi lansată de pe toate (sau aproape toate)   tipurile de avioane tactice aflate în dotarea forțelor armate din țările NATO, inclusiv F-16. Anterior, SUA au livrat Ucrainei, racheta sol-aer RIM-7, care este o versiune a AIM-7 dar pentru sistemele bazate la sol care luptă împotriva aviației adverse (sisteme antiaeriene).

Din punct de vedere tehnic, AIM-7 și RIM-7 diferă doar prin ampenaj (aripioarele de ghidare), care la racheta antiaeriană (lansată de la sol) se deschide după ce părăsește containerul. În plus, AIM-7, fiind lansată din aer are o rază de acțiune mai mare - maxim 70 km (în funcție de versiune), în timp ce RIM-7 lansată de la sol ajunge până la cel mult 26 km.

Potrivit Defense Express, rachetele sol-aer RIM-7 ar fi fost deja integrate, cel mai probabil, pe sistemele de apărare antiaeriană Buk din înzestrarea Forțelor Armate Ucrainene, deși sunt multe obstacole tehnice de depășit având în vedere standardele diferite (frecvențe de lucru, modulații etc.) dintre sistemele antiaeriene sovietice și cele occidentale. Diferențele sunt aceleași și în cazul rachetelor aer-aer AIM-7, iar o posibilă adaptare a acestora pe aeronavele de luptă de proveniență sovietică reprezintă cu siguranță o provocare.

 

Inventarul complet al pachetului militar american de ajutor în valoare de 300 milioane dolari este următorul:

 

muniție suplimentară pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot; Rachete AIM-7; Sisteme de apărare antiaeriană Avenger; MANPADS Stinger; muniţie suplimentară pentru HIMARS; proiectile de artilerie calibru 155 mm și 105 mm; proiectile de tanc calibru 105 mm; muniție de aviație de înaltă precizie; rachete aer-sol Zuni; muniţie pentru sisteme aeriene fără pilot; lansatoare portabile antitanc AT-4; peste 30 de milioane de cartușe pentru arme de calibru mic; echipamente şi sisteme pentru deminare; muniții explozive pentru distrugerea obstacolelor; aparate de vedere pe timp de noapte; piese de schimb, generatoare și alte echipamente de teren.

Comentariul autorului: Este posibil ca după reușita adaptării RIM-7, astfel încât să poată fi lansată de pe sistemul antiaerian Buk, să urmeze integrarea AIM-7 pe avioanele MiG-29 și Su-27 din Forțele Aeriene ucrainene, folosindu-se aceeași rețetă care a dat rezultate (în esență RIM-7 și AIM-7 fiind aceeași rachetă).

Datorită acțiunilor de luptă, este posibil ca stocurile de rachete aer-aer ucrainene să fie pe sfârșite. Pe de altă parte, mai este posibil și ca preconizata contraofensivă ucraineană să se bazeze și întrebuințarea la o scară mai mare a aviației proprii.

Un avantaj care s-ar obține din adaptarea AIM-7 pe avioanele de luptă ucrainene este faptul că există un număr mare de rachete aer-aer de acest tip, din 1958 și până în prezent fabricându-se peste 70.000 de rachete de acest tip. De asemenea, ultimele versiuni sunt deosebit de performante, AIM-7C/E/F atingând viteza de 4 Mach, în timp ce AIM-7F/M/P au o rază de acțiune de 98 de km, foarte apropiată chiar de AIM-120C-5/6/7 (care are o rază maximă de acțiune de 105 km).

Nu poate fi exclusă nici integrarea AIM-7 pe avioanele F-16, pe care care se presupune că Ucraina le va primi dar, acestea folosesc racheta aer-aer AIM-120 - foarte performantă care, este și mai ușoară, iar versiunea AIM-120D are o rază de acțiune de 160 de km.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel