Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite

Cristian Soare |
Data publicării:
Președintele Joe Biden și candidatul republican la președinție, fostul președinte american Donald Trump participă la dezbaterea prezidențială CNN. Sursa Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Președintele Joe Biden și candidatul republican la președinție, fostul președinte american Donald Trump participă la dezbaterea prezidențială CNN. Sursa Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Rusia, China și Iranul vor încerca probabil să folosească tentativa de asasinat a fostului președinte american Donald Trump și decizia actualului președinte american Joe Biden de a nu candida pentru realegere ca parte a operațiunilor lor propaganda şi război informaţional în curs de desfășurare pentru a influența viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.

Acest lucru este afirmat în cel mai recent raport al serviciilor de informații americane, publicat luni, 30 iulie, cu mai puțin de 100 de zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie, când toți cei trei adversari-cheie ai Americii sunt deja în campanie pentru a influența alegătorii și a submina încrederea în procesul democratic.

,,Acești actori monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite, în special cursa prezidențială din această lună", a declarat un oficial al serviciilor de informații americane reporterilor, sub rezerva anonimatului, pentru a discuta concluziile confidențiale ale raportului.

,,Ne așteptăm ca acești actori să se adapteze la aceste evoluții și să le includă în narațiunile lor maligne", a adăugat oficialul.

Observațiile oficialului au fost cel mai clar semn de până acum că SUA consideră că Trump rămâne candidatul preferat al Rusiei, chiar și după ce președintele Joe Biden a ieșit din cursă, iar Harris a devenit prezumtivul candidat democrat.

Oficialii serviciilor de informații americane au declarat că este prea devreme pentru a indica exemple specifice ale modului în care cei trei adversari ai SUA exploatează tentativa de asasinat sau decizia lui Biden de a se retrage din cursa prezidențială și de a o susține pe vicepreședintele Kamala Harris.

Aceștia au remarcat însă că, deși se așteaptă ca tacticile specifice utilizate de adversarii SUA să se schimbe, strategiile și interesele generale rămân aceleași.

O evaluare a serviciilor de informații americane publicată la începutul acestei luni a arătat că, la fel ca în 2016 și 2020, eforturile de influențare ale Rusiei s-au concentrat pe sprijinirea candidaturii lui Trump.

O evaluare a serviciilor de informații publicată luni a confirmat aceste concluzii.

,,Principalul interes al Rusiei în aceste alegeri este de a se opune candidaților care doresc să ofere asistență Kievului", a declarat oficialul serviciilor de informații. "Ne așteptăm ca Rusia să continue să se concentreze asupra acestui aspect''.

Oficialii au declarat, similar cu evaluarea lor anterioară, că China rămâne prudentă, văzând puține beneficii în alegerea oricăruia dintre candidații înscrişi acum în cursa electorală .

Iranul, între timp, și-a ales tabăra, folosindu-și propria campanie de influență pentru a afecta campania lui Trump.

,,Alegerea Iranului este în esență o reflectare a dorinței sale de a nu crește tensiunile cu Statele Unite", a declarat reporterilor un oficial al serviciilor de informații, Iranul se opune unui candidat despre care liderii de la Teheran cred că va crește aceste tensiuni.

Echipa de campania a lui Trump a respins anterior afirmațiile serviciilor de informații americane potrivit cărora Moscova încearcă să sporească șansele fostului președinte în alegeri, citând comentariile publice ale președintelui rus Vladimir Putin care îl laudă pe Biden.

,,Când președintele Trump se afla în Biroul Oval, Rusia și toți adversarii Americii au fost descurajați, deoarece le era teamă de reacția Statelor Unite", a declarat Caroline Levitt, o purtătoare de cuvânt a echipei de campaniei a lui Trump, pentru Voce of America.

Rusia și Iranul au negat, de asemenea, acuzațiile anterioare de amestec în alegeri, în timp ce oficialii chinezi au declarat că Beijingul nu are "nicio intenție" de a interveni.

Luni, însă, oficiali ai serviciilor de informații americane au negat negațiile Rusiei, Iranului și Chinei.

Numărul cazurilor de tentativă sau amenințare de ingerință selectate pentru o analiză mai aprofundată "s-a mai mult decât dublat față de ciclurile [electorale] anterioare", a declarat un al doilea oficial al serviciilor de informații americane.

Oficialul a declarat că un motiv pentru aceasta este faptul că alegerile prezidențiale atrag, de obicei, mai multă atenție decât așa-numitele alegeri intermediare. Dar, în ciuda acestui fapt, se așteaptă ca în următoarele săptămâni și luni, numărul încercărilor de influențare care sunt îngrijorătoare să crească.

,,De asemenea, ne așteptăm ca adversarii noștri să acorde și mai multă atenție pe măsură ce ne apropiem de alegeri", a declarat oficialul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel